Ultramodern CT-vel gazdagodott a Klinikai Központ

Átadták péntek délután azt az ultramodern képalkotó diagnosztikai berendezést, amely a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Központ (KK) Orvosi Képalkotó Klinikájának Rákóczi úti telephelyén működik majd. Pécsett évente mintegy 53 ezer komputertomográfiás vizsgálatot végeznek.

hirdetés

A Járvány Elleni Védekezési Alapból mintegy 133 millió forintért vásárolt modern CT berendezés képes kimutatni a koronavírus-fertőzésre jellemző elváltozásokat, és bármilyen egyéb elváltozást is, így segítve a pulmonológiára és az infektológiára érkező betegek kezelését. A CT-vizsgálat során ugyanis válasz kapható olyan kérdésekre, amelyek egyéb képalkotó diagnosztikai módszerekkel – ultrahang, röntgen – nem adhatók meg.

Az új készüléket Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkár, Miseta Attila, a PTE rektora és Sebestyén Andor, a PTE Klinikai Központ elnöke adta át. A berendezést Bogner Péter, az Orvosi Képalkotó Klinika igazgatója és Ascsillán Endre, a GE Magyarország alelnöke mutatta be a sajtó képviselőinek.

Az ultramodern orvosi eszköz számos területen támogatja a társklinikák működését a fekvő-, és a járóbeteg ellátásban egyaránt, a kapacitásbővülésnek köszönhetően pedig a jövőben még több onkológiai és kardiológiai vizsgálat lesz elérhető, csökkentve a várakozási időt. A csúcskategóriás CT a „Hunchest 2” elnevezésű országos népegészségügyi tüdőszűrő program vizsgálataiban is komoly szerepet kap majd.