Utazás Horvátországba: csak ebben az esetben elég egy oltás

A határátlépéshez csak akkor elegendő egy oltás, ha az illető igazolni tudja, hogy már átesett a fertőzésen, írja a koronavirus.hr oldalra hivatkozva a 24.hu.

hirdetés
Uránia Mozi

A hivatalos horvát koronavírus-oldalon megjelent pontosított közlemény szerint karanténkötelezettség nélkül azok léphetik át a határt, akik rendelkeznek 48 óránál nem régebbi PCR-teszttel vagy az Európai Unióban elfogadott antigénteszttel, illetve megkapták mindkét oltást (vagy egyet, ha egydózisos szerről van szó) – foglalta össze a 24.hu.

A második dózis után legalább két hétnek, 14 napnak kell eltelnie.

A hét év alattiak mentesülnek a tesztelési kötelezettség alól (amennyiben szüleik, felnőtt kísérőjük társaságában utaznak, és ők rendelkeznek az előírt negatív eredménnyel vagy a betegségen való átesettséget igazoló dokumentummal – olvasható a konzuli szolgálat honlapján).

Egy oltás csak akkor elég, ha az illető már átesett a fertőzésen, és azt igazolni is tudja. „Az első oltástól számított időszak nem lehet hosszabb, mint öt hónap. A korábbi fertőzöttség igazolható 180 napnál nem régebbi, de az utazást megelőzően legalább 11 nappal korábban kiállított pozitív PCR- vagy antigén-teszttel, vagy hiteles orvosi igazolással” – írja a lap.

A rendelet nem tesz különbséget a vakcinák között.

Eltörölték azt az intézkedést is, mely szerint, akik az EU-ban elfogadott antigén-gyorsteszttel lépték át a határt, és tíz napnál tovább tartózkodtak az országban, meg kell ismételni a tesztelést.

További részletek az utazási feltételekről ide kattintva, a konzuli tájékoztatási honlapon olvashatók.