Vajon faluhelyen más-e a járványhelyzet, mint a városokban?

Valószínűleg nincs olyan ember, aki valamilyen szinten ne tartana a koronavírus-járvánnyal való megfertőződéstől. Mindazonáltal azt gondolhatnánk, a falvakban még inkább megnehezíti a lakók életét a kialakult veszélyhelyzet a városiakéhoz képest, hiszen kevesebb a lehetőség és rosszabb az ellátottság. Vagy mégsem? Megkérdeztük két Pécshez közeli település vezetőjét, miként zajlik a falvakban az élet mostanság. Meglepően optimista válaszokat kaptunk. 

hirdetés
Uránia Mozi

A Pécstől alig 16 kilométerre fekvő Egerág polgármestere Rácz János lapunknak elmondta, nem érzékeli úgy, hogy a falu lakói kifejezetten félnének a koronavírustól. Azt azért észrevette, hogy akik korábban sem jártak túl sokat társaságba, most még inkább bezárkóznak, maximum kertjükbe járnak ki. Arra is van azonban példa, említette, hogy a vírusveszély ellenére személyesen találkoznak, közelről beszélgetnek egymással a falusiak.

– Szerencsére nálunk van zöldséges, húsbolt, posta, rengetegféle szolgáltatás elérhető. Így nem kell feltétlenül Pécsre mennie a lakóknak a vásárláshoz. Ez azért is pozitív, mert tudtommal az online menetjegyvásárlással vannak problémák: többen jelezték felém, hogy ha valaki megveszi a jegyet és az adott járatot lekési, a pénzét nem kapja vissza. Orvosi rendelő is működik Egerágon, így – habár erre szerencsére még nem volt példa – a koronavírus-gyanús eseteket a helyi orvos segítségével azonnal Pécsre tudjuk küldeni vizsgálatra, a rendelés jelenleg csak telefonon működik a faluban – mondta el a polgármester lapunknak.

Hozzátette, az erre igényt tartó idős falusiakat az önkormányzat bevásárlással, gyógyszereik kiváltásával segíti; az óvoda ügyeleti rendszerben működik jelenleg, az iskolában megrendelt ételeket pedig helyben és a környező településeken házhoz szállítják. Mindemellett önkéntesek szájmaszkokat varrtak önkormányzati költségből a lakóknak, melyeket ingyenesen eljuttatnak minden háztartásba.

Pécstől körülbelül 30 kilométerre helyezkedik el Mecseknádasd. A település polgármestere élt azzal a törvény adta lehetőséggel, hogy a lakosság egészségének megóvása érdekében arra kérte a kirándulókat és turistákat, hétvégente ne keressék fel a falut a járvány idején. Hermetikusan nyilván nem tudják lezárni Mecseknádasd területét, a rendőrök és polgárőrök azonban folyamatosan járőröznek, tájékoztatta lapunkat a polgármester. Kraszné Auth Szilvia szerint ez a rendszer jól működik és a lakók is nagyon fegyelmezetten betartják a rájuk vonatkozó szabályokat.

– Rengeteg vírusvédelmi szabályt hoztunk. Minden 60 év fölötti lakos számára biztosított az önkormányzat mosható szájmaszkot önkéntes varrónők segítségével. Ezeket önkéntes helyiek, valamint a tűzoltóegyesület és polgárőrség közreműködésével házhoz vittük minden idős részére. Az óvodában és bölcsődében csak ügyeletet tartunk, de azt is szigorú szabályok mellett: azon gyerekek szüleit, akik otthon vannak, megkértük, hogy a csemetéjük is maradjon velük; akinek külföldről érkezett haza családtagja, az két hétig nem mehet oviba vagy bölcsibe; csak egészséges gyerekek látogathatják az intézményt, valamint csak a picik és a gondozók léphetnek be az épületbe. A játszótereket és az önkormányzati tulajdonú épületeket lezártunk, nem lehet zárt térben semmilyen programot tartani. Az idős falusiak részére a bevásárlást és az ebédszállítást biztosítjuk, gyógyszertárba és postára is elmegyünk helyettük. A lakosságot folyamatosan tájékoztatjuk minden létező platformon keresztül és szorosan tartjuk a kapcsolatot a településen működő intézményekkel is. A honvédség a mecseknádasdi idősotthonban fertőtlenítést végzett megelőzés céljából. Mindeddig senki nem fertőződött meg a faluban, de kértem mindenkit, hogy maradjon otthon a járvány idejére – fejtette ki Kraszné Auth Szilvia polgármester lapunknak.

Hozzátette, az önkormányzat létrehozott egy adományszámlát, aminek segítségével a településen élő rászorulókat szeretnék védeni. Két nap alatt erre több mint egymillió forintot utaltak a falu lakói, mondta boldogan a falu vezetője.

Ti is faluban laktok? Nálatok mi a helyzet most, a járvány idején?