Vajon mi lesz az idei horvátországi nyaralásból?

Horvátország a koronavírus-fertőzések megakadályozásának érdekében – más országokhoz hasonlóan – egy sor szigorú szabályozást vezetett be, melyek ugyan a járvány megfékezését támogatják, azonban nyilván kedvezőtlenek a turizmus szempontjából. Ahogy mások, úgy a magyarok is sorra azt kérdezik: mikortól lehet újra az Adriai-tengerre utazni? Lapunk ennek járt utána. 

Andrej Plenković horvát kormányfő a napokban nyilatkozta, hogy Horvátországban biztatóak a jelek a járvány lassulását illetően, és az eddigi korlátozó intézkedések is eredményesek. A miniszterelnök azt is kilátásba helyezte, hogy bizonyos intézkedéseken enyhítenek. Az április 21-én megjelent adatok szerint egy nap alatt 27-tel, 1908-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, és mindaddig 48 halálos áldozata volt a járványnak. Az első fertőzés megjelenése óta 801 beteget nyilvánítottak gyógyultnak.

A hírek szerint a horvát miniszterelnök nemrég tárgyalásokba kezdett azon országok vezetőivel, ahonnan éves szinten általában a legtöbb turista érkezik Horvátországba: ezek Csehország, Ausztria és Magyarország. A horvát sajtóban kilátásba helyezték, hogy speciális idegenforgalmi folyosók jöhetnek majd létre a nevezett országokból érkezők számára. Más portálok szerint osztrákok, szlovénok, olaszok, lengyelek, és németek is jelezték, hogy idén nyáron sem mondanának le a horvátországi üdülésről.

Mindazonáltal április elején Gari Cappelli horvát idegenforgalmi miniszter elmondta, a világjárvány a vendéglátás és az idegenforgalom ágazatának egészét súlyosan érinti; a koronavírus körül kialakult helyzet szerinte egész Európában bizonytalan. Hangsúlyozta, még az epidemiológusok sem tudnak pontosat jósolni a jövőre nézve. A miniszter azt helyezte kilátásba az előrejelzések alapján, hogy augusztusban, szeptemberben, októberben, és az év végén talán tudnak majd turistákat fogadni az országban.

Az Országos Horvát Önkormányzat által üzemeltetett, a pécsi Radics Tibor által vezetett Hotel Zavičaj nyaralóban korábban lefoglalt üdüléseket az igazgató szerint nem mondták le. Radics Tibor lapunknak továbbá elmondta, úgy látja, hogy mind a horvát turisztikai szervek, mind a nyaralni vágyók bizakodóak, várják a határok megnyitását.

Davor Božinović horvát belügyminiszter, a koronavírus-válságstáb vezetője múlt szombati sajtótájékoztatóján elmondta: május 4-éig meghosszabbítják a gyülekezési tilalmat, továbbá az éttermek, a kávézók és nem élelmiszert értékesítő boltok zárva tartását. Enyhítenek azonban a lakhelyelhagyási korlátozásokon: szombat éjféltől a megyéken belül nem lesz szükség többé engedélyre. Korábban azoknak, akik el akarták hagyni a járást vagy a várost, amelyben ideiglenes vagy állandó lakcímmel rendelkeztek, hatósági engedélyt kellett kérniük.

Összességében tehát egyelőre bizonytalan, mi lesz. Ugyan vannak biztató hírek is a járvánnyal kapcsolatban, de a horvát országvezetés nem mer túl pozitív kijelentéseket tenni. Az bizonyosnak tűnik, hogy nem áll vissza minden egy csapásra a régi kerékvágásban déli szomszédunknál sem, a korlátozásokat jó esetben is csak fokozatosan fogják feloldani.

hirdetés