Vesztegetés: kezdődik a per

Ma kezdődhet meg a pécsi egyetemi vesztegetési ügy tárgyalásának érdemi szakasza a Győri Törvényszéken. Huszonhét ember ellen folyik eljárás költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt.

 

hirdetés

Huszonhét ember ellen folyik eljárás költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények – egyebek mellett okirat-hamisítás, csalás és pénzmosás – miatt.

A vádirat csaknem három órán keresztül tartó ismertetése során elhangzott: az elsőrendű vádlott olyan szerveződést hozott létre, amely valótlan okiratok alapján fizetett ki különböző összegeket, valamint úgy befolyásolt közbeszerzési pályázatokat, hogy az a cég jusson előnyhöz, illetve nyerjen, amelyik megfizeti a pályázati érték “visszavárt” nyolc-tíz százalékát.

A Nyári Roland ügyész által ismertetett vádirat szerint előfordult, hogy cégre szabott pályázatot írtak ki, ahogy az is, hogy egy indulót tájékoztattak a riválisok árajánlatáról, hogy alá tudjon ígérni, de az is, hogy “teljesítési szándék nélküli” cégekkel kötöttek szerződést, így szivattyúzva ki összegeket az egyetem számlájáról.

A tárgyalás kezdetén elhangzott: az elsőrendű vádlottnak, az egyetem volt gazdasági főigazgatójának jogi képviseletét kirendelt védő látja el, miután egyik ügyvédjét a bíróság kizárta az eljárásból, egy felmondott, egynek pedig ő vonta vissza a korábbi megbízását, ezért nem kezdődhetett meg a szeptember 18-i első tárgyalási napon az ügy elbírálása érdemben. Később megjelent a teremben a bíróság által az ügyből kizárt Papp Géza ügyvéd.

A bíróság – amely ezen a héten kedden és szerdán is tárgyalja az ügyet – délután a száznál is több védői beadvány elbírálásával folytatja munkáját.

Hirdetés