Víziközmű-felújítás: változik a forgalmi rend a Verseny utcában

Mint ismert, az utóbbi évek egyik legnagyobb, mintegy 3 milliárd forintból megvalósuló víziközmű-fejlesztése zajlik városunkban. A munkálatok során a projektben érintett területeken szakaszos forgalomkorlátozások szükségesek, amelyek legtöbb helyen teljes útlezárással járnak. 

Pécsett ebben az évben több helyszínen, tervezett ütemezés szerint folynak a munkálatok. A projekthez kapcsolódó víz- és szennyvízvezeték-rekonstrukció kivitelezési munkálatai április 12-én újabb szakaszon kezdődtek meg két ütemben a Verseny utcában. Ebben az időszakban az érintett területen annak érdekében, hogy minél gyorsabban haladhasson a felújítás, néhány hétre teljes útzárral kell számolni.

A kivitelezőnek előre nem látott technikai okokból – a Tettye Forrásházzal is egyeztetve – módosítania kellett a munkálatok előre meghirdetett ütemezésében. Ennek értelmében

az I. ütem április 20-ig tart, míg a II. ütem április 24-én indul és előreláthatólag május 12-ig tart majd.

I. ütem: április 12-20., A Megyeri út – Verseny utca – Közraktár utca kereszteződése

Az I. ütemben a Megyeri út – Verseny utca – Közraktár utca kereszteződésének egy része érintett a lezárással. A kereszteződés északnyugati sarkán kerítik el a munkaterületet, ezáltal részleges útlezárásra kell számítani, ami a forgalmi rend megváltozásával jár. A délről érkezők északi irányba történő, Verseny utcát keresztező áthaladása ideiglenesen megszűnik, a Verseny utcába jobbra, és a Közraktár utcába balra haladás továbbra is engedélyezett.

A Megyeri úton északról, a vasúti átjáró felől érkezőknek továbbra is minden irányba engedélyezett a továbbhaladás, viszont a kereszteződés előtt a bal oldali sávba történő sávelhúzással. Nyugatról, a Közraktár utca felől a haladási irány csak egyenes irányba és jobbra engedélyezett, a balra kanyarodás lehetősége ideiglenesen megszűnik. A keletről, a Verseny utca felől érkezőknek ebben az időszakban nem kell számolniuk haladási irányt változtató táblával. Az I. ütemben a közlekedés 30 km/óra sebességkorlátozás mellett folyhat a csomópontban.

II. ütem: 04. 24.-05. 12., Teljes útzár a Verseny utca nyugati szakaszán

A II. ütemben a Megyeri út – Verseny utca – Közraktár utca kereszteződéstől keletre teljes szélességében lezárják a Verseny utca mintegy 100 méteres szakaszát. Ezáltal a Verseny utca kelet felől, lényegében a Siklósi úti felüljárótól zsákutcává válik. Fokozott óvatosságra kérnek mindenkit, mivel az útlezárás időszakára a forgalmi rend azzal is megváltozik, hogy az „Állj! Elsőbbségadás kötelező!” tábla a Megyeri útról átkerül a Közraktár utcába, így az útkereszteződésbe való behaladás előtt a Közraktár utca felől érkezőknek meg kell állni és elsőbbséget kell adni a keresztező Megyeri úton közlekedő járműveknek. Ebből az irányból csak a jobbra és balra kanyarodás lesz megengedett. Ennek megfelelően az északról érkezők elsőbbséget élveznek. Ők egyenesen és jobbra kanyarodva haladhatnak tovább. A délről érkezők is elsőbbséget élveznek az útkereszteződésben a Közraktár utcából érkező járművekkel szemben, viszont a Megyeri út ezen szakaszán a jobboldali sáv lezárása miatt az egyenes irányú haladás is a balra kanyarodó sávból történik.

A korlátozások a gyalogos forgalmat annyiban érintik, hogy az útkereszteződésben a Megyeri út déli részén lévő gyalogos átkelőhely ideiglenesen megszűnik, viszont a lezárt területek járdáin a gyalogos közlekedés továbbra is engedélyezett.

A kerékpárral közlekedőket is kérik, hogy az ideiglenes forgalmi rend szerint közlekedjenek.

A terelőút a 3,1 méternél magasabb járművek számára az 57-es út felől a Füzes dűlőn keresztül a Tüzér utca – Közraktár utca/Megyeri út (déli szakasz). A Verseny utcában található vállalkozások számára az 58-as út (Siklósi út) a javasolt kerülőút.

A fent megjelölt időszakban a projekthez kapcsolódóan a város más pontjain is számítani lehet forgalomkorlátozásokra, útlezárásokra, ezekről és a projekt részleteiről további információk ide kattintva találhatóak.

A teljes projekt megvalósítása tervezetten 2023. év végéig tart.

Ide kattintva elérhető a pécsi útfelújításokat egy helyen gyűjtő weboldal, melyről itt írtunk bővebben.