XAkadálymentesít az önkormányzat

A Zipernowsky és az Endresz utcai pécsi szociális intézményekben a jövőben minden gond nélkül megfordulhatnak rokkantak is, hiszen Pécs önkormányzata komplex akadálymentesítést hajt végre az épületekben.

Illusztráció: Müller Andea

Az összesen több mint negyvenmillió forintos beruházás keretében az integrált szociális intézmény Zipernowsky Károly u. 1. sz. alatti telephelyén, az idősek nappali és bentlakásos otthonában biztosítják először a fogyatékkal élők alkotmányos jogait, összesen tizenöt millió forint felhasználásával. Itt az épület megközelíthetőségét biztosító előlépcsőt építik át, s mellé rámpát telepítenek. A meglévő vizesblokkokat is átépítik, így az általuk kiszolgált mellékhelyiségek mindkét szinten akadálymentessé válnak. A szükséges helyeken az ajtókat is kicserélik az előírt szabad nyílásméret, használati tér biztosítása és a küszöbmentesség érdekében.

Az Endresz György u. 21. sz. alatti intézményben szociális alapellátást, szociális foglalkoztatást és munka-rehabilitációt biztosít a pécsi önkormányzat a rászoruló fiataloknak. Az épület megközelítése és használhatósága azonban jelenleg itt sem akadálymentes.

Itt utcai személybejárót átalakítanak ki, s liftet építenek be a két szint közé. Csakúgy, mint a Zipernowsky utcában, itt is új mellékhelyiségeket alakítanak ki, s biztosítják a törvényben előírt nyílászárókat is.