13 C
Pécs
csütörtök, június 13, 2024
KezdőlapPécs AktuálHoppál: meg kell védeni az eredményeinket

Hoppál: meg kell védeni az eredményeinket

Megtelt a kozármislenyi Művelődési Ház nagyterme hétfőn, mikor Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, parlamenti képviselő és Lomnici Zoltán alkotmányjogász tartott fórumot Magyarország múltjáról és jövőjéről, a kilátásokról és a leselkedő veszélyekről.

– Mindenkit feszít a kérdés: milyen Magyarországot szeretnénk az elkövetkező években? Korunk kihívásaira milyen válaszokat tudnak adni a különböző politikai erők? – tette fel a kérdést a rendezvény legelején az államtitkár.

– A mindenkori kormányzatnak erős víziója kell, hogy legyen a vezetést illetően, az elmúlt nyolc évben pedig egy olyan kormány volt, amelynek határozott elképzelései voltak, és felvállalta az ország érdekeit a nemzetközi fórumokon – mondta Hoppál.

A politikus szerint a balliberális kormányok nagyon könnyen feladták Magyarország érdekeit, de 2010-ben új fejezet nyílt a történelemben, megfordult a helyzet.

[su_quote]Állni kell az ütéseket, meg kell vétózni a döntéseket, oda kell csapni az asztalra. A jövőnkért bele kell állni a konfliktusokba.[/su_quote]

– Komoly következményei vannak ennek a felfogásnak: számos gazdasági mutatóban régen nem vagyunk sereghajtók Európában. Ma már tud csökkenni az államadósság, a családtámogatási rendszerünk egyedülálló a kontinensen: adókedvezmények a családoknak, a csok és egyéb támogatások. Ezek olyan értékek, amiket meg kell őriznünk.

„Állni kell az ütéseket”

Hoppál elmondta, most mégis zárójelbe kerülhetnek ezek az értékek, áthúzhatják őket, ha olyan politikai erők kerülnek hatalomra, akik már egyszer hivatalosan kijelentették, hogy a kvótarendszer jó, a betelepítés jó.

– Kivívott eredményeinket csak úgy védhetjük meg, ha továbbra is kiállunk saját érdekeink mellett a nemzetközi fórumokon – és nem csupán fizikai akadályok védenek majd minket, hanem írásban foglalt jogszabályok is – tette hozzá.

Lomnici Zoltán szerint a választások közeledtével rengeteg olyan probléma merül fel, melyek egyfelől mint civilt, másfelől mint jogászt is foglalkoztatják.

– Olyan szakkérdésekkel is foglalkoznunk kell, mint a nemzetközi és uniós jogszabályok változása, minden, ami a bevándorlással kapcsolatos – ilyen például a felső kvóta nélküli betelepítés problematikája. Fontos beszélni a betelepítés lehetséges következményeiről és kockázatairól, milyen hatással lenne Magyarországra az a tízezer idegen, akit idehoznának.

Lomnici elmondta, jogászként rengeteg problémával találkozik

– Ugyanakkor alkotmányjogászként Karácsony Gergely mellett sem lehet szó nélkül elmenni, aki kijelentette, hogy nem venné figyelembe az alaptörvényt megválasztása esetén, és nyilván még sokan követnék a példáját – gondoljunk bele, ennek milyen következményei lehetnek – mondta.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő