HungAIRy Pécs: folyamatosan zajlik az ökomenedzser-továbbképzés

Hirdetés

Jövőre indul Pécsett a HungAIRy LIFE integrált környezetvédelmi projekt keretein belül egy komolyabb lakossági szemléletformáló és érzékenyítő kampány, amihez elengedhetetlen, hogy az abban kiemelt szerepet vállaló ökomenedzserek elvégezzen számos szakmai továbbképzést. Ezekről a képzésekről számolt be lapunknak Szénásy Luca, az önkormányzat ökomenedzsere.

Ahogy azt korábban megírtuk, tavaly év elején indult el Pécsett is a levegőminőség javítását célzó környezetvédelmi LIFE integrált projekt, a HungAIRy. A 9 településen jelen lévő uniós támogatású projekt partnerei júniusban létrehoztak úgynevezett ökomenedzser irodákat – többek között Pécsett is – melyek együtt alkotják az Ökomenedzser Hálózatot. Az ökomenedzserek szakmai munkáját és annak hátterét az Ökomenedzser Tudásközpont biztosítja, melyet a HungAIRy projektet koordináló Herman Otto Intézet hozott létre.

Szénásy Luca, az önkormányzat ökomenedzsere

Az ökomenedzserek egyik legfontosabb feladata, hogy segítsék a projektben részt vevő települések levegőminőségi terveinek felülvizsgálatát, emellett pedig részt vesznek helyi figyelemfelhívó, környezetvédelmi-szemléletformáló akciókban is. Feladatuk továbbá, hogy támogassák az önkormányzat sikeres uniós pályázatait és koordinálják a levegőminőség javításával kapcsolatos helyi intézkedéseket is.

Szénásy Luca, az város önkormányzatának ökomenedzsere lapunknak elmondta: a céljuk az, hogy olyan megoldási javaslatokkal, illetve helyes cselekvési formákkal tudjanak szolgálni, amelyekkel a pécsiek is hozzá tudnak járulni a város levegőminőségének javulásához. Ahhoz pedig, hogy ezt a célt a lehető leghatékonyabban érjék el, az ökomenedzserek folyamatosan részt vesznek különböző továbbképzéseken, amelyeket az Ökomenedzser Tudásközpont biztosít számukra. Ahhoz, hogy jobban megismerjük az ökomenedzserek munkáját, érdemes ezekről a továbbképzésekről ejteni pár szót.

Szénásy Luca kifejtette, hogy ezek a továbbképzések a környezetvédelemről, különös tekintettel a levegőminőség védelméről, a szemléletformálásról és a projektmenedzsmentről szólnak. A képzésekkel biztosítják az ökomenedzserek feladatköreinek ellátásához szükséges ismereteket, a szükséges készségek megszerzését vagy megújítását és azok továbbfejlesztését. A képzéseken megszerzett tudás elengedhetetlen a későbbi jó gyakorlatok elterjesztésében, valamint a projektfeladatok hatékony megvalósítása érdekében – mondta.

Az ökomenedzserek képzése három modulra osztható fel. Az első egy környezetvédelmi modul, ami a környezetvédelmi alapismereteket mutatja be, a levegőminőség javítására és a légszennyezés elkerülésére fókuszálva. A levegőminőség mellett, annak környezeti és egészségügyi hatásairól, valamint a levegőminőségi mérésekről is szól. Továbbá ez a modul átfogó képet ad a levegőszennyezés történetéről, olyan meghatározó eseményekről, amelyek a történelem során hatással voltak a mai életünkre – részletezte a pécsi ökomenedzser. A második a kommunikációs modul, a harmadik pedig a sikeres pályázatok benyújtását támogatja. Mindegyik képzés oktatása több kisebb szakaszra felbontva zajlik. Jelenleg a kommunikációs modul elemeinél tartanak, ami értelemszerűen a kommunikációs alapismereteket, emellett a tárgyalást mutatja be és szemlélteti gyakorlati példákkal – mondta Szénásy Luca.

Jövőre indul Pécsett a projekt keretein belül egy komolyabb lakossági szemléletformáló és érzékenyítő kampány, amihez a fenti képzések elvégzése elengedhetetlen, hiszen a megfelelő háttértudással sokkal érhetőbben, könnyebben befogadható módon tudnak beszélni a pécsieknek a légszennyezés problémáiról – mondta az ökomenedzser.

A LIFE IP HUNGAIRY (LIFE17 IPE/HU/000017) projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával valósul meg.

Hirdetés