35 C
Pécs
szombat, július 13, 2024
KezdőlapZöldZónaHungAIRy Pécs: megnézhetünk egy zöldhulladékok hasznosításáról szóló előadást

HungAIRy Pécs: megnézhetünk egy zöldhulladékok hasznosításáról szóló előadást

Idén indult Pécsett a HungAIRy LIFE integrált projekt, amelynek sikeres működéséhez elengedhetetlen, hogy az abban kiemelt szerepet vállaló ökomenedzserek elvégezzenek különböző szakmai továbbképzéseket. A nemrégiben megtartott energiahatékonyságról szóló szemléletformáló képzésről számolt be lapunknak Szénásy Luca, az önkormányzat ökomenedzsere.

Két éve, 2019 január 1-jén indult el Pécsett is a levegőminőség javítását célzó 8 éves környezetvédelmi LIFE integrált projekt, a HungAIRy. A 10 településen jelen lévő uniós támogatású projekt keretében tavaly júniusban kezdték meg működésüket az ökomenedzser-irodák, többek között Pécsett is. Az ökomenedzserek szakmai munkáját és annak hátterét az Ökomenedzser Tudásközpont biztosítja, amelyet a HungAIRy projektet koordináló Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. hozott létre.

Ahogy azt tavaly megírtuk, az ökomenedzserek egyik legfontosabb feladata, hogy segítsék a projektben részt vevő települések levegőminőségi terveinek felülvizsgálatát, emellett pedig részt vesznek helyi figyelemfelhívó, környezetvédelmi-szemléletformáló akciókban is. Feladatuk továbbá, hogy támogassák az önkormányzat sikeres uniós és hazai finanszírozású pályázatait és koordinálják a levegőminőség javításával kapcsolatos helyi intézkedéseket is. Ahhoz pedig, hogy munkájukat a lehető leghatékonyabban tudják végezni, az ökomenedzserek folyamatosan részt vesznek a levegőminőség védelméről, a szemléletformálásról és a projektmenedzsmentről szóló továbbképzéseken is.

Szénásy Luca, a város önkormányzatának ökomenedzsere lapunknak elmondta, hogy ezek a képzések biztosítják a szakemberek számára, hogy megfelelő és átfogó tudással rendelkezzenek az adott területeken, valamint szükségesek ahhoz, hogy az említett területekhez kapcsolódó projektfeladatokat sikeresen megvalósíthassák.

Szénásy Luca, az önkormányzat ökomenedzsere

A Hermann Ottó Intézet Nonprofit Kft. szemléletformáló továbbképzéseket is biztosít a partnereknek: ezeken az előadásokon szakmai vezetők és vendégelőadók adják át ismereteiket a résztvevőknek. Hozzátette, hogy a szemléletformáló képzések kiemelten fontosak a projekt eredményessége szempontjából, hiszen a lakossági szemléletformálás az ökomenedzserek egyik fő feladata.

– Az elmúlt időszakban több szemléletformáló képzés is lezajlott, amelyeken a pécsi ökomenedzser is részt vett: az eddigi előadásokon a zöldhulladék kezeléséről és a környezetbarát szilárd tüzelésről volt szó, valamint nemrég került sor egy energiahatékonyságról szóló előadásra is – mondta Szénásy Luca, megjegyezve, hogy a közeljövőben egy közlekedési ágazatot érintő, a kerékpározást népszerűsítő szemléletformáló képzés is várható.

Az általános, lakosság számára is könnyen érthető előadások a HungAIRy honlapján mindenki számára elérhetőek lesznek. Az ökomenedzser által említett zöldhulladék kezeléséről szóló előadás viszont már meg is tekinthető. Szénásy Luca kiemelte, hogy ebből az előadásból számos hasznos információt nyerhetünk a kerti és konyhai zöld hulladékok hasznosításával és a házi komposztálással kapcsolatban, amely segítheti a zöldhulladék környezetbarát újrahasznosítását.

– Nem csak a komposztáló helykiválasztását és a komposztálás folyamatát, előnyeit ismerhetjük meg, hanem a komposztáló élőlényeivel is találkozhatunk az előadás során. Továbbá az is kiderül, hogy milyen anyagok nem kezelhetők a komposztban – mondta az ökomenedzser.

A zöldhulladék kezeléséről szóló előadás itt érhető el.

A LIFE IP HUNGAIRY (LIFE17 IPE/HU/000017) projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával valósul meg.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő