25 C
Pécs
csütörtök, július 25, 2024
KezdőlapTOPIdén is Pécs lehet a nyár fénypontja

Idén is Pécs lehet a nyár fénypontja

Július 4–7. között rendezik meg az idei Zsolnay Fényfesztivált, amely a jól megszokott látványosságok mellett számos újdonsággal várja a 100 ezernél is több Pécsre érkező vendéget.

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg Pécsett, a mára már nemzetközi szinten is kiemelkedőnek számító Zsolnay Fényfesztivált. A város legpezsgőbb eseménye július elején ragyogja majd be négy napon át Pécs utcáit, és ahogyan a ma megtartott sajtótájékoztatón kiderült, több újdonságra is számíthatunk majd.

A város gazdasága is profitál belőle

– Nagy öröm, hogy már nyolcadszor szervezheti meg Pécs a fényfesztet – szögezte le az eseményen Péterffy Attila polgármester. – Pécs kulturális értelemben is pezseg, éves szinten ezernél is több kulturális programmal igyekszünk kedveskedni az itt lakóknak és a hozzánk látogatóknak. A város életében ikonikus esemény a fényfeszt, és akárcsak tavaly, idén is több mint 100 ezer látogatóra számítunk július 4–7. között. Ahogyan azt mind tapasztalhatjuk, a város ilyenkor megtelik, ami Pécs gazdaságának is nagyon jót tesz. Az előkészületeket látva azt tudom mondani, hogy minden lehetőség és feltétel adott, hogy idén is sikeres legyen a fény ünnepe.

Péterffy Attila, Pécs polgármestere

Még hosszabb lesz a Fény útja

Évek óta a fesztivál egyik leglátványosabb eleme a Fény Útja, amely átszeli a belvárost, és számos állomáson keresztük kínál utánozhatatlan vizuális élményt. A 2023-as rendezvényen már megtették az első lépéseket a szervezők afelé, hogy kitolják az esemény határait a belváros peremén túlra is. Az akkori döntés nem egyedi volt, hiszen most júliusban még hosszabb lesz a Fény Útja.

A Jannus Pannonius utcát idén júliusban is fényszőnyeg borítja majd

– Egy éve a Kodály Központ jelent meg új helyszínként, idén azonban még egy kicsit kitoljuk a határokat – számolt be a részletekről Hummel Márk, a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. ügyvezetője. – Az óriási érdeklődésre való tekintettel döntöttünk úgy, hogy tovább növeljük a bejárható területet. A mostani fényfeszten a Balokány-liget is bekapcsolódik egy Meseerdő-produkcióval, de a Zsolnay-negyed is helyszín lesz. Fontos kiemelni, hogy nálunk a látogatóközpont és több kiállítás a fesztivál teljes ideje alatt, azaz a késő esti órákban is látogatható lesz.

Hummel Márk (balra), a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. ügyvezetője

Az biztos, hogy aki nekiindul majd, hogy bejárja a Fény Útját, tartalmas programnak néz elébe, hiszen az ismert belvárosi helyszíneket is érintve összesen 19 állomás várja majd az embert. Ezúttal az alkotásokat készítő művészek fő témája a mesterséges intelligencia lesz.

Fontos újítás jön a Zsolnay Light Arton

A fényfeszt emblematikus programja a Zsolnay Ligth Art Video Mapping verseny, amelynek idei újításáról Zádor Tamás, az esemény szakmai partnerének képviselője beszélt.
– Fontos változás, hogy az idei évben nem hirdettünk nyílt pályázatot, hanem meghívásos versenyt hoztunk tető alá – számolt be Zádor. – Nagyon hosszú gondolkodás és egyeztetés előzte meg ezt a döntést, de végül úgy gondolom jól sikerült. Az előre kiválogatott művészek által készített alkotások újfajta megközelítést hoznak majd, ami szerintem nagyon fog tetszeni a közönségnek is.

Zádor Tamás (jobbra) számolt be a Zsolnay Light Art újításairól


Az is újdonság, hogy ezúttal nem lesz szakmai zsűri, hanem a verseny végeredménye kizárólag a közönség szavazatai alapján alakulhat ki. Az öt alkotó – köztük a magyar Kovács Ivó – műveit a fényfeszt valamennyi napján meg lehet majd nézni, azaz ebben az évben már kezdő, csütörtöki napon is. Esténként 9.30-kor kezdődik a vetítés, amely 30 perces szakaszokban ismétlődik majd, így az ilyenkor mindig zsúfolt Dóm téren könnyen tud majd cserélődni a közönség, és még többen tudják élőben megnézni a versenyműveket.

Ismét látványos lesz a fényfestő verseny

Az új attrakciók sem maradnak el

A jól megszokott dolgok természetesen idén sem fognak elmaradni, így ezúttal is a Janus Pannonius utca fényszőnyege lehet az egyik leglátványosabb, és minden bizonnyal sokak által látogatott helyszíne a fesztiválnak, de a Széchenyi téren, a dzsámi is fényárban úszik majd.

A Kodály Központban különleges lézershow várja majd az érdeklődőket

Akadnak majd azonban olyan újdonságok, ami miatt valóban érdemes lesz nyakunkba venni a várost.  A Kodály Központ koncertterme például egy fantasztikus lézershow helyszíne lesz. A japán Shohei Fujimoto első magyarországi alkotása, több száz vörösen izzó lézersugárral létrehozott térbeli struktúra tölti majd be a rendelkezésre álló hatalmas teret. Az Árkádba is visszatér a fesztivál. Ott egy 100 négyzetméteres LED-falon az élet eredetének története formálódik majd át virtuális fantáziavilággá.

Érdemes hamar jegyet venni

Május 9-én kezdődött meg a belépők árusítását, és aki hamar eszmél, anyagilag is jobban jár. Június 30-ig ugyanis még a tavalyi áron lehet beszerezni a 2024-es Zsolnay Fényfesztiválra szóló karszalagokat!

Fontos tudni azt is, hogy a fesztivál ideje alatt, a köztereken lévő kiállítások, installációk mind-mind ingyenesen megtekinthetők lesznek. A belépő megvásárlása azt teszi lehetővé a tulajdonosa számára, hogy a Fény Útján található, zárt térben elhelyezkedő állomásokra is be tudjon lépni.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő