14 C
Pécs
csütörtök, június 13, 2024
KezdőlapPécs AktuálIgazi hős a kilencéves pécsi kisfiú

Igazi hős a kilencéves pécsi kisfiú

Budavári Andor csupán kilencéves, de már most többet tett az életben, mint sok felnőtt. A pécsi kisfiú csontvelőt adott ritka genetikai betegségben szenvedő kisöccsének. A hároméves Lacika őssejt-beültetése sikeres volt, most mégis válságos az állapota. Jelenleg a Szent László kórházban ápolják, mert elkapott egy vírust. Az már biztos, hogy a család nem tudja együtt tölteni a karácsonyt. 

A Budavári család tragédiája idén nyáron kezdődött, amikor teljesen váratlanul elvesztették legidősebb gyermeküket, a 17 éves Koppányt. A kamaszfiúról kiderült, hogy egy igen ritka genetikai betegségben szenved, és bár egész életében tünetmentes volt, amikor elkapta a nyállal terjedő mononukleózist, immunrendszere felmondta a szolgálatot.

Budavári Andor család
Az utolsó közös kép teljes családról

A családnak alig volt ideje felocsúdni az őket ért veszteségből, máris jött az újabb szörnyű hír.

– A szűrésen bebizonyosodott, hogy legkisebb gyermekünk, a 3 éves Lacika szintén veszélyeztetett. Ezért nemrég őssejt-beültetésen kellett átesnie – mondta el lapunknak Budavári Csaba, a gyerekek édesapja.

A műtétre azért kerülhetett sor szinte azonnal, mert a testvérek közül Andor alkalmas donor volt. (Vannak beteg gyerekek, akik hat éve várnak donorra – a szerk.) A kilencéves kisfiú gondolkodás nélkül vállalta a műtétet és a beavatkozással járó fájdalmakat. Egy kicsit sem félt a műtéttől, csak attól tartott, hogy nem fog sikerülni a beavatkozás, és nem tudja megmenteni Lacikát – mondta Csaba.

A műtét szerencsére sikeres volt, de szövődmények léptek fel, és bár az intenzív osztályról már kikerült, a kisfiú válságos állapotban van. Lacikánál ugyanis elindult a transzplantációk után igen gyakori kilökődési folyamat, legyengült immunrendszere miatt pedig egy vírusfertőzést is elkapott. Az emésztőrendszere teljesen tönkrement, jelenleg csak infúzión keresztül tudják táplálni. Gyors javulást sajnos nem lehet várni, így az már teljesen biztos, hogy a család nem tudja együtt tölteni az ünnepeket.

Andor hőstette arra sarkallta a szülőket, hogy benevezzék fiukat a TV2 Süss fel nap! elnevezésű programjába, amelyben olyan gyerekhősöket keresnek, akik a mindennapok során valami jelentőset tettek azért, hogy jobb legyen a világ.

Budavári Andor
Andornak már nagyon hiányzik az anyukája

– Szeretnénk, ha Andor közbenjárásával sikerülne ráirányítani a figyelmet az ilyen jellegű családi küzdelmekre. Úgy gondolom, mindenkinek tudnia kell, hogy azok a kopasz kisgyerekek, akik fájdalmasan szomorú tekintettel szerepelnek a tévéműsorokban, bizony valóban megszenvedték már az élet minden kínját. Ezen kívül szeretnék az őssejt adományozásra buzdítani az embereket, hiszen rengeteg beteg gyermeknek lenne szüksége donorra – magyarázta az édesapa.

Andor jelenleg az első helyen áll a lájkok száma alapján, az egymillió forintos nyereményt pedig ha a versenyt netán ő nyerné meg, a Szent László Kórház gyermek- és transzplantációs osztályának alapítványa számára utalnák át.

Szavazni december 13-ig lehet szavazni ITT és ITT

 

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő