10 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapPécs AktuálÍgy kerülje el a drága hívásokat!

Így kerülje el a drága hívásokat!

Az elmúlt fél évben több szolgáltató is változtatott tarifáin, emiatt megemelkedtek a mobiltelefonálás költségei. Emiatt különösen fontos, hogy tudjuk, akit hívunk, milyen szolgáltatóhoz tartozik. Az egyszerű számhordozás miatt ez egyáltalán nem mindegy.

Saját körzetét pár forintért hívja Szabó Dávid olvasónk. Éppen ezért hosszú beszélgetéseket csak 30-as hívójelű számokkal rendelkezőkkel folytat. Ezért is lepődött meg, amikor legutóbbi számláján több mint húszezer forint szerepelt.

– Kiderült, hogy egyik családtagom más szolgáltatóhoz ment, ugyanakkor hordozta a számát, magyarán, maradt 30-as. Ezt én nem tudtam, így most fizethetek – mesélte.

Esete egyáltalán nem egyedi; a statisztikák szerint csak Pécsen évente 1500-2000 ember dönt szolgáltatóváltás mellett, korábbi számát pedig 10-ből 9 ember megtartja.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál azt közölték lapunkkal, hogy éppen a meglepetések elkerülése végett a közelmúltban egy internetes oldalt és egy telefonos segítő vonalat is létrehoztak.

Mobil

Az online számhordozási tudakozón lekérdezhető, hogy az adott telefonszám melyik szolgáltatóhoz tartozik, és melyiktől hozták el.

Az oldal szolgáltatóktól függetlenül, közvetlenül az NMHH központi referencia-adatbázisa alapján válaszol arra a kérdésre, hogy egy telefonszám hordozott-e, és melyik a jelenlegi szolgáltatója.

Ha éppen nem vagyunk internet közelében, két módon is lekérdezhető díjmentesen a telefonról a számhordozás. A mobilszolgáltatók mindegyikénél működik a díjmentesen hívható 1748-as szám, ahol a keresett telefonszám előhívó vagy körzetszámát kell megadni, és beütni a 6- vagy 7-jegyű számot, majd megnyomni a kettős kereszt gombot. Ezt követően egy hang bemondja, hogy az adott szám mely szolgáltató hálózatában működik.

Mindez telefonhívás nélkül is működik az úgynevezett USSD-kód segítségével. Ha így akarja az ügyfél megtudni, hogy egy adott telefonszám hordozott-e, akkor be kell írni a *126* kódot, majd a keresett telefonszám előhívó vagy körzetszámát és hívószámát, majd jön a kettős kereszt jel és a hívás gomb, amivel hívást nem indít, csak elküldi a kódot.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő