13 C
Pécs
csütörtök, június 13, 2024
KezdőlapAbszolút PécsÍgy még biztos nem látta a pécsi épületeket!

Így még biztos nem látta a pécsi épületeket!

Látta már a pécsi Magasházat vagy a Dzsámit madártávlatból, otthon ülve a nappalijából? Körbejárta már úgy a Havihegyet, mintha repülne? Egy fiatal, lelkes pécsi csapat segítségével, no meg egy modern, 3D-s technológiának köszönhetően mindez lehetséges. Csak annyit kell tennünk, hogy a kurzorunkkal körberepüljük az épületeket!

A pécsi csapat kísérleti jelleggel kezdett bele a komoly munkába, első körben családi vállalkozásaik keretein belül. A hobbiból azonban több lett mint szórakozás, terveik egyre népszerűbbek a városban, és a szakmai célok mellett lenyűgöző látványt is nyújtanak.

GLT scan

– Családi vállalkozásban merült fel az igény arra, hogy bizonyos pécsi területeket, épületeket 3D-s ábrában készítsünk el. Ezt a modern technológiát 3D-s lézerszkennelésnek hívják, amit hamar kitanultam, először csupán hobbiból – avat be Cserkúthy András, a projekt ötletgazdája. Elmondja, hogy másfél éve körvonalazódott benne az ötlet, hogy három barátjával, Sipos Mátéval, Englert Bendegúzzal és Strasser Tamással karöltve komolyabban is foglalkozzanak az épületek és terek beszkennelésével tanulmányaik mellett.

dzsami010

Az igény elsősorban építészektől és tervezőktől érkezett, akiknek a munkáját nagyban segíti ez a hihetetlenül pontos 3D-s ábra, mivel a Leica Scanstation 3D laser scanner berendezés segítségével háromdimenziós, milliméter pontos rajzokat és dokumentációkat tud készíteni a pécsi csapat bármilyen épületről, annak bármilyen épületgépészeti vagy technológiai részletéről. A lézerkamerával készített felvételek a tervező munka során korlátlanul hasznosíthatóak. A pécsi csapat segítségével lehetőség nyílik háromdimenziós séták, animációk készítésére is. Nem utolsósorban pedig igen erős a turisztikai értéke ezeknek a terveknek, hiszen ki ne élvezné körberepülni a pécsi épületeket?

Szerencsére a csapatnak lehetősége nyílt a lézerszkenneren kívül egy GoPro Hero 4 kamerával felszerelt DJI Phantom II-es drónnal is felvételeket készíteni, amelynek köszönhetően már a Magasházat is láthatjuk 3D-s ábrában. Íme:

Pécs – 25 story building
by GLT Scan
on Sketchfab

De körbejárhatjuk a havihegyi feszületet is, mintha repülnénk:

Statue of Christ
by GLT Scan
on Sketchfab

Cserkúthy András beavat, hogy az eddigi hobbiból szeretnének komolyabb vállalkozást felépíteni, és még több pécsi épületet és teret beszkennelni. Természetesen ezeket szeretnék szakemberek, tervezők, építészet számára is elérhetővé tenni, de a nagyközönség is bekukkanthat majd az izgalmas tervekbe. A GLT Scan and Plan Facebook-oldaláért kattintson IDE, internetes oldalát pedig ITT érheti el, ahol gyakran frissülnek a pécsi tervek!

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő