23 C
Pécs
szerda, május 29, 2024
Kezdőlapne pipáld kiBeindul a diszkrimináció elleni mozgalom

Beindul a diszkrimináció elleni mozgalom

A héten indul el több egyesület részvételével az a mozgalom, amelyet egy pécsi meleg hozott össze. A cél: segíteni azoknak, akiket nemi, vallási, nemzetiségi hovatartozásuk, vagy éppen fogyatékosságuk miatt hátrányos megkülönböztetés ér.

A programot azért indította el Steiner Norbert pécsi fiatalember, mert azt tapasztalta: melegként nagyon nehéz munkát találnia, sokszor nemi indentitása meghatározó az állásinterjúkon. A homoszexuális beállítottságát nyíltan vállaló fiatal szerint azonban ezen túl számos a társadalmi korláttal, megkülönböztetéssel kell megküzdeniük a melegeknek, – nem csupán nekik, hanem minden, valamilyen okból kirekesztett csoportnak.

Nekik nyújtanának jogi, pszichológiai segítséget mozgalmukkal. Ebben eddig olyan szervezetek jelezték részvételüket, mint az Esélyek Háza, a Mosolymanó Egyesület, de a Magyar Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű Szövetség, valamint a Háttér Társaság a Melegekért is képviselteti magát a projektben.

– Lesznek jogászaink, pécsi egyetemi oktatóval is tárgyalunk arról, hogy esetlegesen hallgatókkal segítsék munkánkat – mondta Steiner Norbert. -Bízom benne, hogy életképes lesz a dolog és várhatóan 2014 januárjától már irodánk is lesz. Addig is úgy tervezzük: kéthavonta tartanánk valamilyen rendezvényt, előadásokat tartanánk a témában, várhatóan ősszel eljön hozzánk Kulka János is.

A fiatal elmondása szerint csak reménykedett abban, hogy alig másfél hónap alatt sikerül elindítania a mozgalmát. – Rengeteg munkával járt mindez – magyarázta. – És közben egy-két internetes hozzászólást nagyon megviselt, szívemre vettem azokat, ezért aztán inkább  nem is olvastam kommenteket.

Steiner abban bízik, a pénteki megnyitójukra olyanok is eljönnek, akik előzetesen nem jelezték részvételüket, nem valamelyik szervezetet képviselik.

A program augusztus 23-án a kertvárosi Csontváry-sétányon kezdődik 14 órakor, s papírhajókat eregetnek ezzel szimbolizálva a mozgalom elindítását.

Frissítve:

Sámson László, a  Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesület vezetője közölte, ők nem vesznek részt a mozgalomban, ezért kérte, hogy töröljük a cikkből vevüket.

Az alábbi levelet küldte szerkesztőségünknek:

„Tisztelt Bóka Máté!

Szíves együttműködését kérem, hogy az ön írásaként ma megjelentetett – itt lent idézett – cikkből, a Pécsi Székesegyház Nagycsaládos
Egyesület nevét azonnal töröljék!

Mi együttműködési szándékunkat nem fejeztük ki induló pécsi melegmozgalom számára!

Bízom hathatós, azonnali intézkedésében, s abban, hogy ezzel meg tudunk előzni minden további helyreigazítási eljárást!

A fentieken túl készséggel állok rendelkezésére, hogy az egyesületünk tényleges arculatáról, a szerteágazó tevékenységéről, a civil kapcsolatairól tájékoztatást adjak.

Az önök által budapesti képpel illusztrált melegmozgalmi témával kapcsolatban is készséggel állok rendelkezésére, s egy személyes beszélgetéssel akár erről is megismerheti az egyesületünk által képviselt értékek mentén megfogalmazott véleményünket!

Tisztelettel:
Sámson László”

 

Más nagycsaládos egyesület azonban csatlakozna:

Kedves Bóka Máté!

A mi egyesületünk szívesen segítené az induló mozgalmat céljai megvalósításában, mert mindannyian egyetértünk azzal, hogy a társadalom egésze számára fontos a kirekesztett csoportok támogatása. Legyenek azok melegek, hajléktalanok, cigányok vagy akár nagycsaládosok. Úgy gondoljuk, hogy annál gazdagabb a közösség, minél sokszínűbb, minél nagyobb a gondolat és a cselekedet szabadsága….., és persze minél inkább tudjuk tisztelni egymást. Mi ugyan budapestiek vagyunk, de ha tudunk segíteni valamiben, kérem bátran keressenek fel.

Őszintén remélem, hogy a mozgalom megerősödik és sok támogatóra lel. Üdvözlettel,
Szerjánné Gara Éva
Pestszentimrei Nagycsaládos Egyesület

 

Az Esélyek Háza is megszólalt:

„A Baranya Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház (korábbi elnevezése szerint Esélyek Háza) a Mosolymanó Egyesület által szervezett Diszkrimináció Ellenes Mozgalom megalakításához kapcsolódó rendezvényen vett részt. A rendezvény célja kettős volt: egyrészt az antidiszkriminációval foglalkozó szervezetek tevékenységének bemutatása, a hátrányos megkülönbözetést elszenvedett embertársaink számára igénybe vehető szolgáltatási paletta megismertetése, másrészt a szervezetek közötti együttműködés erősítése.

Az Egyesület felhívása – összhangban „Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról”. szóló törvénnyel (2003.) -, a védett tulajdonsággal rendelkező (nem, faji hovatartozás,bőrszín nemzetiség, nemzeti vagy etnikai kisebbséghez való tartozás,anyanyelv,fogyatékosság, egészségi állapot,vallási vagy világnézeti meggyőződés, politikai vagy más vélemény,családi állapot,anyasága (terhessége) vagy apaság, szexuális irányultság, nemi identitás, életkor, társadalmi származás,vagyoni helyzet,foglalkoztatási jogviszonyának vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyának részmunkaidős jellege, illetve határozott időtartam, érdekképviselethez való tartozás, egyéb helyzet, tulajdonság vagy jellemző), diszkrimináció által veszélyeztetett, hátrányos helyzetű társadalmi csoportok kiszolgáltatottságára hívta fel a figyelmet és kezdeményezett városi szintű együttműködést.

A program szervezői, – megkülönböztetés nélkül – megszólították mindazon egyházi, civil, kormányzati és önkormányzati szervezeteket, amelyek a hátrányos helyzetű csoportok esélyteremtésében szerepet vállalnak.

Irodánk, több más, a rendezvényen jelenlévő baranyai szervezethez hasonlóan, nem a pécsi homoszexuális embertársainkat érintő érdekvédelmi mozgalom elindításában vett részt, hanem mint a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok esélyteremtésében feladatot ellátó szervezetként volt jelen és mutatta be széles spektrumú tevékenységét.”

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Peugeot_3008_html_300x250

Hírzóna

Abszolút Nő