Hirdetés

A nyugati kerékpárút fejlesztését célzó projekt zárórendezvényén bemutattak egy biciklisek számára készült pécsi honlapot, ami garantáltan jól fog jönni a városban tekerőknek, és szó volt egy új bringaútról is, ami a Megyeri teret és az Expo Centert kötné össze.

Többéves probléma oldódott meg a Szigeti úti, azaz a nyugati kerékpárút megépülésével, amelyet már tavaly novemberben hivatalosan is forgalomba helyeztek. A projekt március 4-ei zárórendezvényén Török Zoltán, a kivitelezést koordináló Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. műszaki igazgatója, valamint Auth István önkormányzati képviselő ismertette a lezárult fejlesztés részleteit és a projekt következő szakaszaiban várható munkákat.

Auth István és Török Zoltán

Török Zoltán elmondta, hogy a projekt célja a kerékpáros infrastruktúra fejlesztése volt, ezen belül pedig a legfontosabb az, hogy a városrészek biciklis összeköttetése folytonossá váljon. A projekt során a Szigeti út Tüzér utcától nyugatra lévő szakaszát újították meg és tették kerékpárosbaráttá – mondta. Az elkészült út kapcsolatot teremt a nyugati városrész és a belváros között, illetve a nyugati kerékpárútnak köszönhetően javul az orfűi kerékpárút megközelítése is – tette hozzá. Kitért arra is, hogy a Szigeti úton a Tettye Forrásház Zrt. a projekttel összhangban, több ütemben kicserélte az út alatt futó 90 éves, rossz állapotú ivóvízvezetéket, így az útburkolatot is fel tudták újítani a munkákkal érintett szakaszokon.

Elmondta, hogy az ÁOK és a Szántó Kovács János utca között a Szigeti út déli oldalán gyalog- és kerékpárút készült a meglévő járda szélesítésével, emellett a Szigeti út északi oldalán is kerékpáros sávot alakítottak ki, valamint bringasávot alakítottak ki a Magyarürögi útig, ahol a csomópontot is biztonságosabbá alakították a biciklisek számára.

Mint mondta, a projekt második, tervezés alatt álló ütemében az út déli oldalához hasonlóan az északi oldalán is biztonságosabb kerékpáros infrastruktúrát építenek majd ki.

Megjegyezte, hogy előkészítés alatt állnak olyan fejlesztések is, amelyek a már korábban elkészült biciklis vonalakat (például a kertvárosit és a Bajcsy-Zsilinszky utcait) kötnék hálózatba:

tervben van többek között egy bicikliút a Megyeri tér és az Expo Center között is.

A Megyeri tér – Expo Center vonal kapcsán Auth István megemlítette, hogy az út kialakításában érintett lakosokkal előzetesen már felvették a kapcsolatot, az ő javaslataikat és észrevételeiket megfontolva tervezik majd a munkát.

Auth István ezután kiemelte, hogy az önkormányzat az alternatív közlekedési módokat használók (bicikli, roller, stb.) számára kialakított infrastruktúra fejlesztésével párhuzamosan uniós forrásból készítette el a Bringázz Pécs-honlapot is, amelynek célja, hogy minden Pécsett kerékpározó egy helyen megtalálja a számára fontos információkat. Találhatunk itt kerékpárutakkal kapcsolatos tudnivalókat, túratippeket, a helyi bringaszervizek elérhetőségét, biztonsági tanácsokat és egyéb hasznos dolgokat. Az oldalnak a következő hetekben elkészül az applikációs verziója is (androidos és Apple-készülékekre is), amelynek kidolgozásában biciklis szakemberek és pécsi bicajos szervezetek tanácsait is kikérték – mondta.

Korábbi cikkeink a nyugati bicikliúttal kapcsolatban:

https://www.pecsma.hu/top/uj-kerekparutat-epitenek-a-szigeti-uton-felujitjak-a-vizhalozatot-is/?highlight=nyugati%20ker%C3%A9kp%C3%A1r

https://www.pecsma.hu/top/folytatodik-uj-bicikliut-es-uj-jelzolampas-keresztezodes-is-epul-a-szigeti-uton/?highlight=auth

https://www.pecsma.hu/top/most-mar-hivatalos-hasznalhato-a-szigeti-uti-kerekparut/?highlight=nyugati%20ker%C3%A9kp%C3%A1r

Cikkünk a TOP-6.4.1-15-PC1-2016-00004 – “Nyugati városrészi kerékpárút megvalósítása” című projekt keretében készült.

Hirdetés