Hirdetés

Már hagyománynak tekinthető, hogy ha május, akkor Önkormányzati Egészségnap. Idén már harmadik alkalommal rendezik meg Pécsett a széles körű, megőrzésről szóló eseményt. Május 18-án, szombaton a Kossuth téren minden az egészségről szól majd. Mutatjuk a részleteket.

Dr. Kovács Ágnes, az Egyesített Egészségügyi Intézmények orvosigazgatója lapunknak arról számolt be, hogy akárcsak az elmúlt két évben, idén is gazdag programsorral várják majd az egészségnapra a Kossuth térre kilátogató pécsieket. A város saját, az egészségmegőrzést fókuszba helyező eseményén ezúttal is fontos szerepet kapnak a kihelyezett szűrővizsgálatok, de természetesen ennél sokkal több mindenről szól a május 18-án 9–16 óráig tartó egészségnap. Ahogyan tavaly, úgy idén is fontos szerepet kap „A rák ellen, az emberért, a holnapért!” Társadalmi Alapítvány, amely számos szűrővizsgálatra kínál lehetőséget az érdeklődők számára.

– Lesz szájüregi- és bőrrákszűrés, szemnyomásmérés, általános állapotfelmérés, de életmód-tanácsadást is igénybe lehet majd venni az alapítványnak köszönhetően – árulta el lapunknak dr. Kovács Ágnes. – Az Önkormányzati Egészségnapon lehetőség nyílik demenciaszűrésre is.

Az allergiában szenvedőknek a tavasz mindig az év talán legnehezebb része, így az ezzel kapcsolatos ingyenes tanácsadást is kár lenne kihagyni május 18-án.

A különböző szűrővizsgálatok és tanácsadások mellett pedig megmérhetjük a vércukorszintünket, a koleszterinünket és vérnyomásunkat is, azaz az egészségnap keretében akár egy teljes állapotfelmérésen vehetünk részt.

– A vizsgálatok mellett idén is arra törekedtünk, hogy számos programmal tegyük még vonzóbbá a pécsiek számára az eseményt, amit az eddigi tapasztalatok szerint egyébként is nagyon kedvelnek a város lakói – árulta el dr. Kovács Ágnes. – Újraélesztési bemutatóval is készülünk, de a résztvevők maguk is kipróbálhatják, milyen is az. Lesz drogprevenciós standunk, és több városi cég, a PÉTÁV, a Tettye Forrásház és Biokom is képviselni fogja magát egy-egy standdal, ahol saját szerepüket mutatják majd be az egészség és környezet védelme terén. Jelen lesz az egészségnapon a Vöröskereszt és a SIPO Patikák is. Egy, a nap folyamán bárki számára kitölthető kérdezz-felelek legjobb válaszadói SIPO ajándékcsomagokat vihetnek haza.

A kicsikre gondolva számos gyerekprogram is várja majd a családokat, de a pécsi egyesületeknek köszönhetően lesznek sportbemutatók is. Az ingyenes ételkóstoló sem maradhat el, a Hungast jóvoltából természetesen az egészséges életmód jegyében készült finomságokat lehet megízlelni május 18-án.

Hirdetés