800 milliós csúcstechnológiás géppel térképezik fel a géneket a pécsi kutatók

Nagy teljesítményű szekvenáló rendszert szerzett be a pécsi Szentágothai János Kutatóközpont, mely eddig elérhetetlen volt hazánkban – tájékoztatta lapunkat a PTE.

A Pécsi Tudományegyetem keretein belül működő Szentágothai kutatóközpont az elnyert támogatásnak köszönhetően szerezte be az Illumina NovaSeq szekvenáló berendezést, melynek segítségével egy olyan komplex, a gének feltérképezésére alkalmas rendszert építettek ki, amely eddig Közép-Európában csak Bécsben és Prágában volt elérhető a PTE közleménye szerint.

Nagy segítség ez a kutatóknak, hiszen az elmúlt években a molekuláris biológia és informatika fejlődésének köszönhetően a hazai és nemzetközi orvos-biológiai kutatások jelentős eredményeket értek el, melyek a gyakorlati orvoslás átalakulásához vezettek.

A kutatás, a diagnosztika és a célzott terápiás kezelések genomikai alapokra kerültek, a vizsgálatok pedig komoly feltételekhez kötöttek.

A pécsi kutatóközpont ezért kezdeményezte az átfogó, összehangoltan működő, több tudományterületet felölelő, gazdasági érdekeket is képviselő Magyar Nemzeti Genom Program elindítását, amely nemcsak Magyarországon, hanem a kelet-közép-európai régióban is egyedülálló – olvasható a közleményben.

Balról jobbra: Decsi István kancellár, prof. dr. Miseta Attila rektor, prof. dr. Helyes Zsuzsanna, a PTE Szentágothai János Kutatóközpont elnöke és dr. Gyenesei Attila, a program szakmai vezetője a ma délelőtti eseményen
A program célul tűzte ki a magyar lakosság genetikai jellemzőinek meghatározását, valamint betegségspecifikus genetikai panelek fejlesztésének és új gyógyszercélpontok azonosításának elősegítését.

Fotó: Csortos Szabolcs/UnivPécs

Hirdetés