9 C
Pécs
szerda, április 24, 2024
KezdőlapKorzóGasztróAmikor két hét alatt harminckilónyi kenyér fogyott egy családban

Amikor két hét alatt harminckilónyi kenyér fogyott egy családban

Bár az új kenyér ünneplése újabb keletű szokás, a paraszti kultúrában a kenyeret és a búzát nagy tisztelet övezte – mondta el a Hagyományok Háza néprajzkutatója az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

Kalina Veronika elmondta: egy paraszti háztartásban a kenyérsütés jellemzően női munka volt, a kenyér készítése a dagasztást és a kovász készítését is figyelembe véve 18-20 órát is igénybe vehetett. Egy négy-öttagú paraszti család általában kéthetente sütött kenyeret, kalácsot, de ilyenkor több kenyér is készült. Egy kenyér négy-öt kilót is nyomhatott, és a héja jóval vastagabb volt, mint manapság.

Egy paraszti háztartásban általában harminckilónyi kenyér fogyott el két hét alatt – tette hozzá. A táji jelleg határozta meg, hogy a kenyér milyen lisztből készült: csak búzából, csak rozsból vagy különböző kevert lisztekből is gyúrhatták.

A néprajzkutató arról is beszélt, hogy Szent István kultusza a néphagyományban inkább a sok Istvánnak keresztelt fiúgyermek révén élt. Augusztus 20. időjárásjósló nap is, ha ilyenkor jó az idő, akkor jó gyümölcstermésre és további jó időre számíthatunk. A naphoz kötődik a gólyák elrepülése, valamint az is, hogy innentől kevesebb a szúnyog, mert „e napon temetik el a szúnyogkirályt” – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő