Akár egy ovis is életet menthet – pécsi kisfilm az újraélesztés világnapjára

Kisfilmmel hívja fel a figyelmet a pécsi egyetem arra, mennyire fontos, hogy minél többen elsajátítsák az újraélesztés technikáját. Akár az óvodások is megmenthetik egy szerettük életét, ha rendelkeznek a kellő tudással, lélekjelenléttel.

Mint Betlehem József professzor, a PTE rektorhelyettese, a film szakmai lektora elmondta:

A hirtelen szívhalál több mint 25 ezer áldozatot követel Magyarországon évente, az újraélesztés napja lehetőség arra, hogy minél több emberhez eljusson az életmentő üzenet, hogy laikusként is merjünk segíteni. Hazánkban átlagosan 25 percenként hal meg valaki hirtelen szívhalál következtében, azért, mert az emberek többsége nem tud hatékonyan segíteni. A betegek közül többen megmenthetők lennének, ha az első 3-5 percben megkezdenék az újraélesztést.

Sőt, akár már egy óvodás is tud segíteni, ha tisztában van az alapvető mozdulatokkal. Mint olvasható a PTE közleményében, azokban az országokban, ahol nagyobb hangsúlyt fektetnek az elsősegélynyújtás oktatására, ott „élesben” is többen tudnak életet menteni. Hazánkban azonban a legtöbben csak a jogosítvány megszerzésekor vesznek részt elsősegélynyújtási órákon, életükben egyszer, ami nyilvánvalóan nem elég.

A szakértők, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a világon minden gyermeknek, legkésőbb 12 éves kortól évente 2 órában tanulni kellene az újraélesztést.

Erről szól a „Kids save lives” projekt.

Az elsősegélynyújtás világszerte több országban kötelező a közoktatásban, jó hír, hogy a témával már Magyarországon is foglalkoznak.

– Tavaly indítottuk a „Kids Save Lives in Hungary” kampányt, melynek keretein belül gyerekeknek tanítunk elsősegélynyújtást és újraélesztést pozitív eredményekkel és tapasztalatokkal – mondta Bánfai Bálint, a PTE Egészségtudományi Kar adjunktusa a kezdeményezés kapcsán.

Íme az újraélesztés napjára készült pécsi kisfilm:

Korábban írtunk egyébként az OMSZA legújabb, az újraélesztés világnapjára készült „Ne parázz, sokkolj!” című szórakoztató edukációs videójáról, melyben a Valami Amerika című magyar kultfilm sztárjai tűnnek fel.

Illetve januárban a PécsMa a helyi mentők segítségével mutatta be videón, hogyan is kell egy embert újraéleszteni, hiszen számunkra fontos és egyértelmű, hogy baj esetén valamennyiünknek felelőssége a segítségnyújtás, cikkünk ide kattintva olvasható.