Nem kevesen vannak, akik a márciusban beütött, koronavírus miatti veszélyhelyzet következtében elvesztették munkájukat. Az állástalanok száma meredeken megugrott, úgy, ahogy ezzel párhuzamosan az álláskereső portáloké látogatottságé is. Az álláskeresés egy komplex dolog, ezért nem árt pár jótanács, mielőtt belekezd az ember.

hirdetés
Uránia Mozi

Mintha kihúzták volna a lábunk alól a talajt: ilyen érzés hirtelen, egyik napról a másikra munka nélkül maradni. Sokan felkészületlenek erre az esetre, nem tudják, hogyan vágjanak az álláskeresésbe, hogyan készüljenek fel egy állásinterjúra, hogyan is zajlik egy ilyen.

A PecsAllas.hu álláskereső honlap egy csokorba gyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat azok számára, akik az oldalon böngészik a lehetőségeket. A munkahely elvesztésétől, a jogi lépéseken, az álláskeresés mikéntjein át egészen az új helyen való beilleszkedésig. Ezek pedig nagy segítséget jelenthetnek. Szemezgettünk az útmutatókból.

Sok múlik azon, hogyan kommunikálunk egy állásinterjún. Fel kell készülni a leggyakoribb kérdésekre és arra is, mi mit kérdezzünk. Mit érdemes felelni a „Miért szeretne itt dolgozni?”, a „Mit tart az erősségének és gyengeségének?” kérdésekre, esetleg a klasszikus „Meséljen magáról!”-ra. De érdemes nekünk is kérdezni a cég filozófiájáról, a leendő kollégákról, és persze az anyagiakról is.

A jó motivációs levél sokszor belépőt jelent a személyes interjúhoz

Fontos a folyamatos önképzés is, hiszen ezzel megnöveljük saját esélyeinket bármelyik munkaadónál.

Sokan napokat izzadnak egy-egy motivációs levél megírása előtt, ami teljesen érthető, hiszen nagyon nem mindegy, milyen benyomást keltünk a munkaadóban, még a személyes találkozás előtt – ami lehet, hogy egy gyenge levél esetében össze sem jön. Az álláskereső portál több pontban foglalja össze mit és hogyan érdemes megírni. Fontos többek között a stílus, a bevezetés, és több olyan tartalmi elem, ami nyerő lehet.

Végül egy olyan tényezőről is olvashatunk, amire talán nem is gondolnánk: a munkahelyen való beilleszkedés. Hiába sikerült munkába állni, ha a munkatársak között nem érezzük annyira jól magunkat, a teljesítmény rovására megy.

Ezek mellett olyan fontos témákról is bő tájékoztatást ad a portál, mint például az online pénzszerzési lehetőségek, az alkalmi munkák. Az információkról bővebben a PecsAllas.hu-n, EZEN A LINKEN tájékozódhat!