Hogyan kell helyesen, biztonságosan lelakatolni a kerékpárokat?

hirdetés
Uránia Mozi

Ahogy arról nemrég beszámoltunk, a „Kelet-nyugati közösségi közlekedési tengely kialakítása Pécsett” című projekt keretében a nyugati kerékpárút folytatásaként 600 méternyi újabb kerékpárút, illetve kerékpársáv épült meg a Szigeti úton. Mindemellett megújult a Szigeti út és a Tüzér utca csomópontjának burkolata, a Honvéd utcánál jelzőlámpát helyeztek ki, továbbá okoszebrákat alakítottak ki és több buszmegállót is felújítottak a környéken.

hirdetés
Uránia Mozi

A fejlesztésnek köszönhetően egyrészt jelentősen csökkenhet a környék autósforgalma, ami azt jelenti, hogy a város levegője is egyre tisztul. Másrészt pedig a megújult Szigeti úti szakasz eredményeképp Pécs biciklúthálózata is összefüggővé vált: a Budai vámtól egészen az egyetemig (és tovább) lehet már tekerni, ráadásul nemsokára elkészül a Megyeri úti bringaút is, ami a fenti csomópontot Kertvárosssal köti össze.

Mivel sokan ebben a forgalmas csomópontban pattannak le a bicajukról az egyetemre vagy munkahelyükre igyekezve, ezért az alábbiakban egy kicsit részletesebben foglalkozunk azzal, hogy vajon hogyan kell helyesen, biztonságosan lelakatolni a kerékpárokat. A tippeket a Bringázz a Munkába honlap alapján pontokba szedve mutatjuk:

  • Válasszunk forgalmas helyet, ahol sok a járókelő. Még jobb, ha térfigyelő kamerák is vannak a környéken.
  • Válasszunk olyan helyet, ahova sok bicikli van lezárva, és ha lehet, inkább a bicajok közé lakatoljunk, mint a csoport szélére. Ha ugyanis sok bicikli van lezárva kis helyre, akkor a tolvajoknak jóval kisebb mozgásterük van. Ráadásul így az is zavarja őket, ahogy ezeken a sűrűn használt helyeken jönnek-mennek a bicajosok.
  • Nem mozdítható, szétszedhetetlen, megrongálhatatlan tárgyakhoz lakatoljunk, ideális esetben például földbe betonozott kerékpártárolókhoz. Kerüljük a fákhoz vagy faoszlopokhoz, drótkerítésekhez való lakatolást, és azt, hogy a bicajunk átemelhető legyen az adott tárgyon, ahova lakatoltuk.
  • Ha tudjuk, hogy nem vagyunk igazán biztonságos környéken, inkább ne lakatoljuk le a bringát, keressünk más, biztonságos helyet. Ha ez nem megy, zárjuk le két lakattal a kerékpárt és semmiképp ne hagyjuk sokáig őrizetlenül.

Hogyan lakatoljunk?

  • Mindig a vázat lakatoljuk hozzá az elmozdíthatatlan tárgyhoz. Ha csak a keréken vezetjük keresztül a lakatot, a tolvajok egyszerűen kiveszik a kereket, és lelépnek a bicaj többi részével.
  • A zár ne kerüljön közel a földhöz. Ha földet ér, a tolvajok kalapáccsal próbálhatják szétverni, és ez az olcsóbb modelleknél jó eséllyel sikerülhet is nekik.
  • A lakat legyen annyira hozzáférhetetlen, amennyire csak lehet.

További tippeket itt találnak.

A „TOP-6.4.1-15-PC1-2016-00005 –  Fenntartható városi közlekedésfejlesztés – Kelet-nyugati közösségi közlekedési tengely kialakítása Pécsett.”

Hirdetés