Drága lehet a könyv idén, mert nincs papír

Pedig 2021 jó év volt a könyvpiac számára. 

Még tavaly októberben röppent fel a hír a sajtóban, hogy papírhiány van az országban, és drasztikus áremelkedés jöhet, mivel a papír előállításához szükséges cellulóz ára növekedett, és abból is hiány van – számolt be róla a 24.hu.

Mint írja a lap, várható volt, hogy ez a folyamat az egész ágazaton végigsöpör majd: a gyártók a nyomdákra, a nyomdák pedig a kiadókra és a kereskedőkre hárítják a drágulást, amit végül majd a vásárlók is megéreznek.

Az áremelkedés egyébként nem újdonság, minden évben megtörténik, ám soha nem szokta meghaladni a tíz százalékot.

A Nyomda- és Papíripari Szövetség elnöke, Orgován Katalin azt nyilatkozta a 24.hu-nak, hogy nyár vége felé érzékelték először, hogy egyre gyorsabb az emelkedés, aztán október-novemberre már 50 százalékkal nőttek a papírárak az egy évvel korábbiakhoz viszonyítva, idén januárban pedig elérték a 100 százalékot.

Jelenleg bizonyos papírok pont a duplájába kerülnek, mint tavaly ilyenkor.

2022-re tehát nem túl rózsásak a kilátások, a könyvkészítés drágulását befolyásolja még az euró–forint árfolyam romlása, az energiaárak növekedés, a minimálbér-emelés, infláció. Fontos kérdés lesz, hogy mikorra tud rendeződni a papírellátás helyzete, a szakértő szerint ez akár már év közepére is várható.

Itthon egyelőre még mindig emelkednek az árak, de Nyugat-Európában már a tetőzés látszik, „ami jó jel, mert azt mutatja, hogy a gyártókapacitás kezdi utolérni a piac igényeit” – foglalta össze a lap.