Égi meglepetésekkel lesz tele a december

Üstököst, holdsarlót, bolygósorakozót és csillaghullást is tartogat az év utolsó hónapja, főként az első fele – távcsöveket elő, pécsiek!

Hajnali holdsarló

Vékonyka „kiflit” figyelhet meg az, aki korán kel december 2-án és 3-án. Harmadikán ráadásul rég nem látott társaságba kerül a Hold, ugyanis az épp felkelő Marsot követi a délkeleti horizonton – írja a National Geographic a decemberi égi jelenségeket csokorba szedő cikkében. A lap hozzáteszi,

A bolygót a holdsarló felett, kissé jobbra láthatjuk majd, de csak ha tiszta az ég.

Alkonyi Vénusz

Holdsarló mellett ünnepli legfényesebb pillanatait a Vénusz, december 7-én éri el aktuális fényessége csúcsát – a szakértők szerint a két égitest látványa káprázatos lesz.

Bolygósorakozó a Hold mellett

A Vénusszal való találkozás után december 7-én és 8-án a Szaturnuszt, majd 9-én a Jupitert is meglátogatja égi útján a Hold. Egyikhez sem lesz ugyan kimondottan közel, de pazarul festenek majd az égitestek egymástól nagyjából azonos távolságban felsorakozva a délnyugati égen. A legszebb látvány egyébként még ezek előtt, Mikuláskor lesz (december 6-án), mikor vékony lesz a sarló, és egészen alacsonyan látszanak majd a horizont felett, egy órával napnyugta után a még pirosló ég alján. A National Geographic szerint akkor kell majd elővenni a fényképezőgépeket!

Meglepetés üstökös

A „távoli látogató”, a Leonard-üstökös – melyet Gregory J. Leonard bolygókutató csak idén januárban fedezett fel! – több mint 80 ezer éve járt utoljára a Naprendszer belső régióiban, de év vége felé egyre csak fényesedni fog a lap szerint.

December 12-i földközelsége miatt szabad szemmel is megcsodálhatjuk, ha tiszta az ég alja, ekkor napnyugta után a nyugati ég alján kereshetjük. Mivel egy eddig nem megfigyelt üstökösről van szó, remélhetőleg az lesz a meglepetés karácsony közeledtével, hogy szép csóvát mutat majd a csillaglesre érkezőknek, érdemes lesz fotózni vagy távcsővel (binokulárral) szemlélődni – ajánlja a NG.

December első felében még a hajnali keleti égen, vagy már az alkonyi égen is megpillanthatjuk, majd december végéig kémlelhetjük az üstököst alkonyatkor.

Hogy merre jár jelenleg Leonard, ITT tudjuk nyomon követni.

Tetőzik a Geminidák meteorraja

Gazdag, látványos és nagyon szép lesz idén is a decemberi csillaghullás. A Geminidák maximuma hazánkban bár reggelre esik, 14-én 8 órára várják a szakemberek, azonban már az ezt megelőző órákban is rengeteg meteor bukkanhat fel az égbolton.

Csak a párás-ködös idő és a holdfény zavarhat be – reméljük, szerencsénk lesz a megfigyeléssel.

Képeink illusztrációk.