Elő a gyümölcsökkel, mert itt vannak a legfinomabb pécsi nyári sütik!

Itt a nyár, egyre ízletesebb és gyönyörűbb idénygyümölcsökkel lesznek tele a boltok és piacok. Bármilyen alkalomra, vagy csak saját magunk boldogítására készülhetnek a legszuperebb sütemények ilyenkor. Össze is gyűjtöttünk néhány receptet Blénesi Kitti, pécsi cukrász-blogger segítségével, hogy olvasóink kedvükre kipróbálhassák tudásukat a konyhában. 

Áfonyás-túróhabos pite

Omlós tészta: 170 g liszt, 50 g darált mandula (vagy bármilyen más olajos mag), 140 g hideg vaj vagy margarin, 2 tojássárgája, 70 g porcukor, 1 csipet só

A lisztet és a darált mandulát elmorzsoljuk a zsiradékkal, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, porcukrot, sót és összegyúrjuk. Fóliába csomagolva legalább fél órára a hűtőbe tesszük, de begyúrhatjuk előző este is, így aznap már gyorsabban dolgozhatunk.

Áfonyalekvár: 85 g áfonya, 3 g pektin, 20 g cukor (lehet növelni, ha valaki édesebben szereti), 1 evőkanál citromlé

Egyébként bármilyen lekvár megteszi, ami éppen otthon van. A lekvár hozzávalóit egy kis lábosban összekeverjük, majd sűrűre főzzük. Ha kihűlt, ezzel fogjuk megkenni a pite alját.

A tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, majd egy 23 centis piteformát kibélelünk vele. Villával megszurkáljuk, majd amíg a sütő felmelegszik, hűtőben pihentetjük. 180 fokra előmelegítjük a sütőt és 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük a pitetésztát. Ha kihűlt, megkenjük az áfonyalekvárral és nekiállunk a tölteléknek.

Túróhab: 100 g krémes túró (vagy botmixerrel krémesíthetjük a darabosat), 40 g porcukor, fél citrom leve és héja, 1 zacskó zselatin fix, 150 ml habtejszín

A túrót, porcukrot, citrom levét és héját egyneműsítjük. Ha kell, botmixerrel átmegyünk rajta, hogy simább legyen a végeredmény. A tejszínt kemény habbá verjük, majd összeforgatjuk a túrós keverékkel, végül hozzákeverjük a zselatin fixet. Az áfonyalekváros réteg tetejére kanalazzuk, majd eloszlatjuk a pitén és 1,5-2 órára a hűtőbe tesszük. Friss gyümölccsel dekoráljuk.

Epres galette

(1 db 20 cm-es formához)

Tészta: 110 g liszt, 45 g hideg vaj, 1 tojás, 50 g porcukor, 1 csipet só

Töltelék: 200 g feldarabolva, ½ citrom leve, 1 evőkanál porcukor, 1 púpozott tk keményítő, 2 evőkanál eperlekvár

Kenés: 1 egész tojás, barna cukor a szóráshoz

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva a hűtőben pihentetjük legalább fél órát.

Az epret feldaraboljuk, egy fél citrom levével, porcukorral, keményítővel összekeverjük.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztát lisztezett felületen körülbelül 0,5-1 centi vékonyra nyúltjuk, majd átemeljük egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Megkenjük lekvárral úgy, hogy nagyjából 4 centis peremet hagyunk, ezt fogjuk visszahajtani a töltelékre.

Belekanalazzuk az epres tölteléket, majd a tésztát óvatosan, több részletben visszahajtjuk a töltelékre. Tojással lekenjük a peremet, majd barna cukorral megszórjuk a pite szélét.

25 percig sütjük, vagy amíg meg nem pirul az oldala.

Cseresznyés tejpite

Hozzávalók 6 miniformához: 30 szem cseresznye kimagozva, 35 g liszt, ½ teáskanál sütőpor, 1 tojás, 25 g cukor, 60 ml habtejszín, 65 ml tej, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só

A mini szufléformákat kivajazzuk és megszórjuk kristálycukorral. A tojást, lisztet, sütőport, cukrot, vaníliás cukrot csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a tejszínt és a tejet, alaposan elkeverjük.

A formák aljába 5 cseresznyeszemet (vagy amennyi a formába belefér) pakolunk, majd ¾-ig felöntjük a masszával.

180 fokon körülbelül 15 percig sütjük.

Kissé rezgős lesz, de ilyennek kell lennie.

Hirdetés