Ennyit drágultak az élelmiszerek 2021-ben

Komoly áremelések történtek tavaly, bizonyára sokan tapasztalták egy-egy vásárlás során a „változásokat”. És nem csak az élelmiszerekért kell többet fizetni – a fogyasztói árak növekedését foglalta össze az Agrofórum a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatója alapján. Mutatjuk a táblázatot.

12 hónap alatt, 2021 decemberére az élelmiszerek nyolc százalékkal drágultak, több termék ára is elszállt: az étolajé 26,8, a liszté 23,7, a margariné 22,8, a kenyéré 15,2, a baromfihúsé 13,4 százalékkal nőtt, és még sorolhatnánk.

Decemberben a fogyasztói árak átlagosan 7,4 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál, a legnagyobb mértékben az üzemanyag, a szeszes italok, illetve a dohányáruk ára emelkedett – írja az Agrofórum.

Még tavaly november és december között is volt emelkedés, egy hónap alatt a fogyasztói árak átlagosan 0,3 százalékkal nőttek, drágultak az élelmiszerek (1,4 százalékkal), ezen belül a tejtermékek, a tészta, a kenyér, a cukor, a liszt, a tojás, a baromfihús, viszont olcsóbb lett a kávé, a kakaó, és ami talán még fontosabb, az üzemanyag (mint ismert, november 15-én döntött a kormány arról, hogy befagyasztja az üzemanyagárakat, 480 forintban rögzíti a felső határt).

Az Agrofórum a KSH alapján egy részletes táblázatot is készített arról, hogyan változott az élelmiszerek ára 2021-ben. Érdemes áttekinteni:

Összességében 2020-hoz képest tavaly szinte minden drágult, az élelmiszerek ára 4,1, a tartós fogyasztási cikkeké 4,5, a szolgáltatásoké 2,9, a háztartási energiáé 0,5, a ruházati cikkeké 0,2 százalékkal emelkedett.


Az élelmiszerárak változásáról korábban itt írtunk:

Korlátozzák hat alapvető élelmiszer árát

10 éves csúcsra emelkedtek tavaly az élelmiszerárak

Durván elszállhat a kenyér ára jövőre