Földközelben: üstököst pillanthatunk meg az éjszakai égbolton

Közeledik a 103P/Hartley (Hartley 2) üstökös, amely szeptember végén mindössze 0,38 csillagászati egységre („csupán” 57.270.000 kilométerre) lesz bolygónktól. Elő a távcsövekkel, pécsiek!

hirdetés
Uránia Mozi

A kométát még 2010-ben a Deep Impact űrszonda fotózta le közelről (694 kilométerről). Most pedig már megfigyelhető az éjszakai égbolton. A leglátványosabb időszak azonban csak most következik, mivel a Hartley 2 szeptember 26-án közelíti meg legjobban a Földet – hívta fel a figyelmet a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

Mint írják, a mostani földközelség idején 8 magnitúdó körüli lesz az üstökös várható fényessége, így kisebb távcsővel vagy binokulárral is megfigyelhető. Főleg szeptember 6–22. között lesz érdemes próbálkozni, mivel akkor a Hold nem zavarja a láthatóságát.

Ebben az időszakban először a Perseus, majd az Auriga csillagképben lehet felfedezni. Az éjfél előtti órákban viszonylag alacsonyan, 20-30 fokos horizont feletti magasságban lesz, így jobb inkább a hajnali órákban figyelni, amikor 70-80 fokkal a horizont fölé emelkedik.

A csillagvizsgáló részletes cikke a jelenségről itt olvasható el, benne egy kis segítséget is adnak ahhoz, hogy igazi élmény lehessen a „csillagles”.


Egyébként egy másik égi vendéget is megleshetünk szeptemberben, ráadásul akár szabad szemmel is: a váratlanul felbukkant és felfedezett C/2023 P1 Nishimura-üstököst az előrejelzések szerint többször is elcsíphetjük.

Kiemelt képünk illusztráció!