Hazánkban csak pécsi sebésznek asszisztál robot a térdműtéteknél

Bizony, szeptemberben első alkalommal robot segítségével műtött Budapesten a pécsi dr. Domán István. Ugyan a gépi asszisztencia némileg meghosszabbítja a műtéti időt, a páciens térde azonban később a lehető legtökéletesebb lesz. Jelenleg Magyarországon csakis ő használja ezt a technológiát a térdműtétek során a különlegességről beszámoló Egeszseginfo.hu oldal szerint. Ezzel Magyarország lett a negyedik olyan ország Európában, ahol ezzel a módszerrel végeznek térdprotézis-beültetést – írja az Origo.hu.

A lapok szerint az új eljárás előrelépés a korábbi technikához képest. A gép a térdszalag feszességét méri pontosan a testrész teljes mozgásterjedelmében, és a beépített komponensek helyét segíti minél pontosabban kialakítani úgy, hogy közben nem kell a szalagokat megbolygatni. A műtét során a robotba épített két kamera segíti vezetni az orvos kezét, minden egyes lépést ellenőriz és jóváhagy.

„A térdprotézis-beültetés alapvetően egy rendkívül sikeres műtét, azonban az esetek mintegy 15-20 százalékánál a betegnek panaszai maradhatnak vissza, mely elfogadhatatlanul magas arány” – mondta az Origónak a műtétet végző orvos a korábbi tapasztalatokról, melyekre megoldást jelent az új technológia.

Kiemelt kép forrása: egeszseginfo.hu 

hirdetés

Hirdetés