Heteket késhet a szüret Villányban – ezért

Betett a tavaszi hideg a hajtásoknak. Hiába az Irsai szőlőfajtát szüretelik először, még nem érett meg a leszedéshez – derül ki az ATV híradójából.

Mint Szende Gábor, a Szende Pincészet borásza elmondta az ATV-nek, az elmúlt években ilyenkor már készülődtek az első szüretre, de ez most két három hetet késik az időjárás miatt.

– Tavasszal nagyon hideg volt, nehezen indultak meg a hajtások. Úgy gondoltuk, a nagy meleg majd behozza a késést, de most úgy néz ki, hogy nem – közölte.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a vörösbor-fajták szüretelése is késni fog-e, viszont vélhetően az idei termés sem lesz jobb, mint a tavalyi.
Mi lesz a vörös fajtákkal?

Elsőként próbaszürettel kezdenek majd a borászatok, a mintából kipréselt szőlőlében cukor- és savtartalmat, valamint a pH-értékét mérnek. Amennyiben az értékek megfelelőek, elindulhat a nagyüzemi szüret.