Itt az új gyógymód a koronavírus ellen?

Koronavírusos beteg egy magyar kórházban - Képünk illusztráció

Megállapodást írt alá a kormány és az amerikai Lilly gyógyszergyártó több ezer magyar Covid-fertőzött beteg bamlanivimab antitest terápiával történő gyógyításáról – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

hirdetés
Uránia Mozi

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelemzés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) engedélyezte a bamlanivimab nevű készítmény alkalmazását hazánkban az enyhe és a közepesen súlyos koronavírusos betegek kezelésére olyan pozitív vírusteszttel rendelkező felnőtteknél és 12 éves vagy annál idősebb, 40 kiló vagy annál nagyobb testtömegű serdülőknél, akiknél nagymértékben fennáll a kockázata annak, hogy a betegség súlyos stádiumába kerüljenek derül ki az EMMI közleményéből.

Mint írják, a bamlanivimab antitest-terápia jelentősen csökkentheti a betegség szövődményeit, így akár elkerülhető a beteg kórházi kezelése, egyúttal enyhíthető lenne a kórházi rendszerre nehezedő teher is.

A bamlanivimab az első monoklonális antitest-terápia, amely veszélyhelyzeti felhasználásra hatósági jóváhagyást kapott az Egyesült Államokban, majd Kanadában.

A gyógyszert a Lilly az első amerikai gyógyult betegek egyikéből vett vérmintából fejlesztette ki.

A bamlanivimab infúzió beadása kijelölt kórházi centrumokban történik majd, a terápiát az állam ingyenesen biztosítja.

Az OGYÉI alig egy hónappal az amerikai jóváhagyást követően Európában első országként, december 12-én engedélyezte a bamlanivimab hatóanyagú gyógyszer magyarországi alkalmazását és ideiglenes beszerzését, így a magyar betegek már 2021 januárjának második felében megkaphatják a terápiát. A megállapodás értelmében több ezer adag ampulla érkezik hazánkba 2021 első negyedévében.