Külföldön dolgoznál, vagy csak utaznál? Itt készíttethetsz Pécsett korona-tesztet, ha kérik…

Lassan visszaáll minden a régi kerékvágásba, de több ország és sok külföldi munkahely továbbra is azt kéri a turistáktól és munkavállalókról, hogy teszteltessék magukat indulás előtt, sőt általában nem fogadják el a gyorstesztet, hanem PCR-vizsgálatra van szükség. Ez tulajdonképpen érthető, azonban legtöbbször súlyos anyagi terhet ró az utazókra és esetenként viszonylag nagy kellemetlenséget is okoz nekik. Lássuk, mi a helyzet Pécsett.

hirdetés

A PTE Klinikai Központ orvosától megtudtuk, a klinikán jelenleg csak a Nemzeti Népegészségügyi Központ eljárási rendjében és a miniszteri utasításokban nevesített esetekben van lehetőség szűrés végzésére, a kezelőorvos kezdeményezésére. Vagyis kérésre senkin nem végeznek ingyenes tesztet, akkor sem, ha ez feltétele a munkába állásának vagy más céllal való utazásának.

Több pécsi magánklinikánál is érdeklődtünk, náluk milyen áron teszteltetheti magát az ember. Ugyan mindegyik helyen azt hirdetik, hogy csupán néhány nap alatt megvan az eredmény, ami szuper, azonban igencsak borsos árat kell fizetni ezért.

Az Aniron Egészségközpont PCR-tesztet 35 ezer forintért, szerológiait pedig 15 ezerért végez. Rajtuk kívül még 2 magánklinikának írtunk, amik honlapjuk szerint végeznek koronavírustesztet, tőlük mindeddig nem kaptunk választ az árakkal kapcsolatban. Információink szerint azonban mindenhol 30 ezres nagyságrendű a PCR-teszt elkészítése. Amennyiben további feleletek érkeznek, frissítjük cikkünket.

Úgy tudjuk, másutt egyébként még korlátozottabbak a lehetőségek, sokan egyéb magyar településekről is a pécsi magánklinikákra látogatnak el, mert helyben nem találnak koronavírustesztet végző intézményt.

Mi a különbség a tesztek között?

PCR- (polimeráz láncreakción alapuló) teszt: a vírus örökítő anyagát, az RNS-t mutatja ki akkor, amikor a vírus kellő mennyiségben megtalálható a felső légutak hámsejtjeiben, illetve a betegség tüneteit észleljük magunkon. A betegség gyógyulása után a vírus eltűnik a nyálkahártyáról. Egy negatív PCR-eredmény semmit nem árul el arról, hogy azért negatív, mert a páciens már meggyógyult, vagy pedig azért, mert nem is volt fertőzése, vagy a fertőzés kezdetén van, és nincs még elegendő vírus a nyálkahártya sejtjeiben, esetleg hibás mintavétel miatt kevés a vírust tartalmazó nyálkahártyasejt. Ezért ezt a tesztet ismételni kell.

Ellenanyag- (szerológia, IgM/IgG) vizsgálat: az immunrendszer által a vírus ellen termelt antitestet mutatja ki. Az immunrendszer a vírus ellen először IgM típusú, majd mintegy 2-3 héttel később IgG típusú ellenanyagokat termel. A tesztek elvégzése indokolt lehet a tüneteket nem mutató emberek esetében, akik kíváncsiak arra, hogy átestek-e már a fertőzésen.

Gyorstesztek: Ezeket a szakemberek nem ajánlják, ugyanis akut fertőzés kimutatására alkalmatlanok. Fertőzésen átesett egyének szűrésére pedig korlátozottan, mert érzékenységük igen alacsony (gyártónként eltérő mértékben).

Forrás: Virológia Pécs Facebook, Aniron.hu