Nemrég jelent meg a sokak által elismert és kedvelt Marsalkó Péter pécsi fotóművész ötödik kötete, Pécs – a titkok városa címmel. Sokéves munka gyümölcse ez a gyűjtemény, ami a szeretett várost egy új látószögből szeretné megmutatni.

– Ennek a könyvnek előzménye van, a Zsolnay titkos kertje. Az a kötet a Zsolnay-örökséggel való találkozásomat mutatja be, amikor először jártam a gyárban, először láttam a műemlékeket. Közben rájöttem, mennyi kis titokkal van tele az épület, amit nagyon nehéz felfedezni és észrevenni. A városban is hasonlóakat kezdtem keresni – mondta el lapunknak Marsalkó.

Hosszú évek munkája a kötet

– Figyeltem magamat, mennyire másként viselkedek külföldön, mennyire másképpen lát a szemem. Így hát elkezdtem fényképezőgépemmel Pécsen is hasonlóan, „külföldiül” nézelődni. Megfigyeltem a város felett áthaladó nap különleges pályáját. A Nap pedig olyan csodákat, titkokat mutatott meg, amilyeneket azelőtt még nem láttam. Kis ablakokat, fali szobrokat. Másnap viszont már másmilyen pályát járt be, így volt, hogy egy évet kellett várni arra, hogy újra lefotózhassam – mondta a fotós.

Végül négy-ötéves képanyagból állt össze az album. Nehéz volt hogyan összeilleszteni őket egy közös koncepció szerint, pedig már régóta szeretett volna egy gyűjteményt belőlük.

Marsalkó elmondta, az NKA (Nemzeti Kulturális Alap) kétmillió forinttal támogatta, ez az összeg azonban nem volt elég kiadni az albumot. Ekkor találkozott egy barátjával, aki végül további szponzorokat talált számára, így kerülhettek nyomdába a képek, két és fél millió forintból. A könyv elején található ajánlás pedig Zsófinak, eme nagylelkű barát fiatalon elhunyt lányának szól.

És hogy mi a könyv célja?

A fotóművész szerint Pécs nem egyszerűen egy városnév: egy fogalom, ami a kultúrát, zenét, művészeteket, múzeumokat foglalja magában.

– Azt az érzést, ami bennem van, Pécs szeretetét akarom átadni a pécsieknek. Szeretnünk kell ezt a várost. A képek mellé direkt nem írtam címeket, remélem, lesznek olyanok, akik a hónuk alá csapják az albumot és elindulnak megkeresni a fotózott helyszíneket. Azt se szerettem volna, ha a könyv egy afféle műemlék-dokumentáció lenne, nem több szép szelete a városnak, hanem maga a város – mondta Marsalkó.

– Jelentsen ez egy minőségi ajándékot annak, aki megveszi. Találjon rá Pécsre, vegye észre a szépet, a különlegeset.

A fotókat Marsalkó Péter bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés