Minden nap világnap, de miééért?!

Ma az internet világnapját ünnepeljük, mely kétség kívül rendkívül hasznos találmány, de vannak ennél jóval furcsább ünnepek is. Május 3. például a felemás cipők világnapja. Nem, ez nem vicc, tényleg van ilyen! A fura világnap lényege, hogy kilépjünk a komfortzónánkból. Ez tényleg jól hangzik, de nem túlzás mégis minden napra egy világnap? 

hirdetés

A világnapok normális esetben olyan különleges napok, amikor – ha csak rövid időre is – az emberiség számára fontos dolgokra irányul a figyelem, de manapság már szinte minden napra jut egy, van hogy több is.

Pécsett többek között a víz világnapját, a bábszínházi világnapot, illetve a macaron-napot tartják, melyekről korábban mi is írtunk. Ezeknél sokkal furcsább ünnepnapok is vannak azonban (ilyen például a buborékpukkasztás világnapja), akár május hónapban is.

A különböző színű, felemás cipők napján az a cél, hogy húzzunk a lábunkra két egymástól eltérő lábbelit, hogy tudjuk, milyen az, ha nem akarunk megfelelni mások elvárásainak.

Mondunk cifrábbat a felemás cipők napjánál is! Május 25-én például a szürke a kötelező viselet, még a kiegészítőknek is szürkének kell lenniük. A szürke-nap divatkörökből terjedt el, ezen a napon bárki megmutathatja, hogy a jelentéktelennek tartott szín különféle árnyalataival hogyan lehet játszani, és mi mindent lehet kihozni a szürkéből.

Ez csak néhány a világot színesebbé tevő világnapok közül. Vannak, melyeket egy-egy fontos eseményre való megemlékezés céljából hoznak létre, más napok csak vicces hóbortok vagy trendek miatt alakulnak ki. Ez utóbbiak nagy többségét egyébként Magyarország csak átveszi más országoktól.

A víz világnapja a pécsi állatkertben (Március 22.)

Hogy honnan jönnek ezek az ünnepek?

Az ENSZ szervezetei döntenek valamely világnap bevezetéséről a tagországok javaslatai alapján. Amennyiben több ország is támogat egy ötletet, az adott ENSZ-szervezet vezető testülete dönt elfogadásáról és kihirdetéséről. Az általa elfogadott világnapok listája honlapjukon ITT található meg angolul. Magyar nyelvű gyűjteményt is láthatunk egy naptár portálon, ITT.