Nagyon kevesen tudják, hogy az Őrség szívében, egy festői táj közepén, egy családi birtokon olyan állatok élnek, amelyek természetes élőhelye Dél-Amerika. A hely mégsem egy állatkert hangulatát kelti, hanem egy gyönyörű szabad rét, ahol szabadon jár-kel tizennégy alpaka. 

hirdetés
Uránia Mozi

Az alpakákat nehéz nem szeretni. Jámbor, nyugodt, barátságos természetük miatt a legkisebbeknek is nagy élményt jelent a velük való találkozás. Azonban a történelmi jelentőségét, tenyésztését, tartását és szaporítását rendkívül puha, finom szőrzetük indokolja, amely a legértékesebbek között van a világon.

A Dél-Amerikából származó négylábú a tevefélék csoportjába tartozik, rokona a lámáknak. Először az inkák kezdték őket szaporítani, bundájukból a legfinomabb ruhákat készítették. Ma még mindig Dél-Amerika a legnagyobb gyapjúexportőr, de a világ számos pontján megjelentek a tenyészetek.

Szépen gondozott, nagy területen élnek a négylábúak

Hazánkban az állatkerteken kívül két helyen vannak jelen nagy létszámban: Békéscsaba mellett egy tenyészet működik, ahol a gyapjú feldolgozása is történik. Az igazi alpakaparadicsom viszont az Őrségben található egy kis falucskában, Szaknyéren. A gyönyörű vidéken elhelyezkedő magánterületen, egy családi farmon jelenleg tizennégy alpaka éli mindennapjait hobbiból tartva, a látogatók rajongásától övezve.

Tizennégy alpakát csodálhatunk meg

Az alpakákat nem minden nap lehet megnézni, előzetes egyeztetés szükséges a farmmal, mikor is szeretnénk érkezni. A gazda elmondása szerint dél-amerikai látogatását követően kezdte el megalapítani saját kis világát, annyira megtetszettek neki az állatok.

Rendkívül finom bundájuk miatt kezdték el tenyészteni őket

A farm egy patak és egy kis tó szomszédságában húzódik, az állatok pedig teljesen szabadon élnek a területen. Évente egyszer nyírják őket.

Tizennégy alpakát csodálhatnak meg a látogatók. Érdekesség, hogy egyikük vak, így társai segítenek neki szaguk-illatuk segítségével tájékozódni.

Pár kilométerre a farmtól a gazdák egy panziót is létesítettek az erdőtől övezve, igazi kikapcsolódás itt megszállni.

A farm Facebook-oldalán bővebb infók ITT TALÁLHATÓAK!