Mossunk sűrűn kezet, de mellette hidratáljuk is bőrünket!

A koronavírus megelőzősében az egyik legfontosabb a rendszeres, alapos kézmosás. Vagyis minél többször és nagyon körültekintően mossunk kezet, de azért vigyázzunk, ha nem figyelünk a megfelelő hidratálásra, akár ekcéma is kialakulhat a bőrünkön! 

A koronavírus miatt sokkal többet mosunk kezet az átlagosnál, és az irritatív ekcéma leggyakoribb oka a gyakori kézmosás dr. Kinyó Ágnes pécsi allergológus szakorvos szerint. Ennek a bőrbetegségnek a lényege, hogy a bőrt fedő, és azt védő zsírosabb összetételű lipidréteget a szappan és a víz segítségével lemossuk. Ha ez túl gyakran történik, a bőr nem tud regenerálódni. Ezért fontos, hogy ebben az időszakban gyakrabban használjunk hidratáló, puhító kézkrémeket, hívta fel a figyelmet a szakember.

Elmondta, a patikákban, drogériákban kapható kézkrémek bármelyike jó erre a célra, a paletta elég széles, és a legtöbb embernek megvan a már jól bevált kréme. Mindemellett az allergológus azt javasolta, hogy a sok allergént tartalmazó készítményeket ilyenkor kerüljük, jobbak az illatanyag-, adalékmentes gyógyszertári termékek.

– A kézmosás valóban hasznos, a szappanos vízzel való lemosás jó a vírus ellen. Felesleges viszont a kézmosást követően még fertőtlenítőszerekkel terhelni a bőrünket, mert ezek csak fokozzák a bőr kiszáradását. A neten keringő házi praktikákat kézfertőtlenítő előállítására inkább nem javasolnám, mivel gyakran nem megfelelő az összetételük, túl sok bennük az alkohol, vagy olyan növényi olajok belekeverését javasolják „vírusölés” céljából, amely további irritációt, vagy allergiát is okozhat. Tehát fontos a kézmosás, szappannal, és naponta 2-3 alkalommal kézkrém alkalmazása – mondta végezetül Kinyó Ágnes.