Nemes boraikkal versengtek a pécsi, Pécs környéki gazdák

Jubileumi, 50. borversenyét tartotta a napokban a Pécs és környéke Szőlészek-Borászok Kertbarát Köre – Bacchus Borklub, az ünnepélyes eredményhirdetésnek a PKK Apáczai Művelődési Ház adott otthont. Nagy volt az érdeklődés, sok borminta érkezett, a gazdák is szép számmal megjelentek.

Nem volt túl kegyes az időjárás az előző szezonban a borosgazdákhoz, de sok munkával, szakértelemmel, verejtékkel remek borok születtek – ez is kiderült a Bacchus Borklub borversenyén, amely egyben Pécs és környéke 50., jubileumi megmérettetése is volt. A napokban a PKK Apáczai Művelődési Házban az eredményhirdető gálaműsort is megtartották, amelyre zsúfolásig megtelt az épület nagyterme.

Nem is véletlenül, hiszen már a verseny iránt is nagy volt az érdeklődés, csaknem 200 borminta került a szakértő zsűri elé. A verseny különlegessége, hogy ide nem profi borászatok nedűit várják, hanem a hobbiborászokét, azokét, akik alapvetően nem megélhetésből, hanem szenvedélyből foglalkoznak a szőlővel.

Az eseményen Nyaka Lajos, a Bacchus Borklub elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd a kökényi Matusek László Horvát Nemzetiségi Együttes lendületes műsora szórakoztatta a szép számú résztvevőt.

Ezután dr. Jakab Gábor egyetemi tanár, a PTE Szőlészeti-Borászati Kutatóintézetének igazgatója, a zsűri elnöke értékelte a versenyben levő borokat, egyben szakmai tanácsokat is adott a gazdáknak. A díjakat Nagy Csaba országgyűlési képviselő és Kövesi Mária önkormányzati képviselő adta át. A hat szakmai bizottságban dolgozó zsűri döntése alapján a 195 beérkezett bormintából 43 kapott arany minősítést, ebből 16 volt fehér-, 25 vörösbor, és kettő rozé, illetve siller.

A legjobbak

A Bacchus Borklub bora: Kalász Antal bissei 2018-as vegyes fehérbora

A legjobb óbor: Lemle Géza szekszárdi 2017-es kadarkája

A legjobb vörösbor: dr. Hudák István pécsi 2018-as Saperavi bora

A legjobb fehérbor: dr. Bózsa Szabolcs pécs-muromi 2018-as Chardonnay bora

Champion bor: Makk Péter mecseknádasdi 2018-as Shiraz siller bora.

Fotók: Bacchus Borklub

Hirdetés