Szenzációszámba megy baranyai a taposómalom

Hat évnyi keresgélés után sem talált taposómalmot, ezért úgy döntött épít egyet Mohácsi Bugarszki Norbert. Megépülte után is szenzáció, hiszen a világ egyetlen, most is működőképes ember által hajtott malomszerkezete, nem véletlenül keresik fel a Föld minden sarkából. 

Mohácsra nemcsak a busók és a Duna miatt érdemes ellátogatni. A Csele-patak mentén egykoron 24 vízimalom működött, amiből már csak egyetlen egy, ráadásul 700 éves múlttal bíró létezik. Mohácsi Bugarszki Norbert miután ezt matuzsálem malmot felújította,  öt évvel ezelőtt épített mellé egy taposómalmot is – aminek a világ számos pontjáról a csodájára járnak.

-Jártak már nálunk Szingapúrból, Ausztráliából, Peruból, Kanadából és az Egyesült Államokból is – sorolja Mohácsi Bugarszki Norbert. A legtöbben Pécsről látogattak el hozzánk, mert ott hallották, hogy itt még van működőképes vízi- és taposómalom is – teszi hozzá a malomgazda.

Még a járókeretes amerikai nyugdíjas is beleállt  

A mohácsi malmokat öt év alatt több mint húszezren látták. A malomgazda azonban két látogatóra mindig szívesen emlékszik vissza.

– Nem gondoltam volna, amikor a vak látogatónkat körbevezettem és végigtapogatta a malomköveket, zsákokat, hogy a végén azt fogja kérni, hadd tapossa meg ő is a malomkereket. Számomra ez olyan emlék, amitől még ma is libabőrös leszek. A másik hatalmas élmény, amikor egy járókerettel érkező amerikai nyugdíjas lépett be a taposómalomba és a járókeretével együtt elkezdte forgatni – mondja Mohácsi Bugarszki Norbert.

Európában négy-öt helyen található még olyan emberi hajtású mechanizmus, ami például harangot kongat meg, vagy daruként funkcionál. De taposómalom – Mohácsi Bugarszki Norbert szerint – csak Mohácson van.

Mitől különleges ez a taposómalom?

A rabszolgatartó társadalmakra voltak jellemzőek az ember által meghajtott malmok, hazánkban azonban elítéltek büntetőeszközeként használták ezeket, és börtönök környéken voltak. A 19. századtól kezdve, az emberi jogok fejlődésével párhuzamosan, elbontatták őket.

Gyergyószentmiklóson készítették a malmot, gyertyánfából, tölgyből és fenyőből áll

Erdélyből érkezett a mester

Mivel a hosszú kutatás ellenére sem találtak pontos műszaki leírást, vagy rajzot, csupán töredékes információkat a taposómalmokról, egy egyéb malmok építésében már jártas erdélyi szakemberhez fordultak, aki segített Norbertnek a szerkezet felépítésében.

– A malom átmérője 6 méteres lett. Ez kell ahhoz, hogy két ember kényelmesen elférjen benne és tudja hajtani. Sétálva a kerék négyet fordul percenként, ami így meghajtva a malomkövet 160-at forog, és így őröl – mondja Mohácsi Bugarszki Norbert.

Ma is működős taposómalomról nem tud Mohácsi Bugarszki Norbert

A mohácsi vízi és taposómalom a hét minden napján, de előzetes bejelentkezést követően látogatható.

hirdetés

Hirdetés