Szombattól a sárga és piros országokból érkezők maguk fizetik a tesztet

Ne feledjük: augusztus 1-től a sárga vagy piros besorolású országból Magyarországra érkezőknek kell fizetniük a kéthetes kötelező házi karantént kiváltó PCR-teszteket. A sárga besorolású országból érkezők az első negatív PCR-teszt után elhagyhatják a karantént, de kötelező elvégezniük a második tesztet is. A piros besorolású országból érkezők a második teszt eredményéig kötelesek karanténban maradni.

hirdetés

Müller Cecília országos tisztifőorvos pénteken az M1 aktuális csatorna műsorában elmondta, hogy a hazánkba nem zöld besorolású országból érkezőknek továbbra is kötelező 14 napra házi karanténba kell vonulniuk, amit kiválthatnak két negatív PCR-teszttel. Európa országainak aktuális besorolását például IDE kattintva láthatjuk.

Aki mentesüni szeretne a karantén alól, annak az országba lépést követően kérelmet kell benyújtania a területileg illetékes járási hivatalhoz, melynek díja háromezer forint. A kérelmező ezután kap egy rendelkezést, amelynek birtokában a tesztelés idejére elhagyhatja a karantént, és felkeresheti az általa választott mintavételi helyet.

Térképen a pécsi mintavételi helyek (Forrás: nnk.gov.hu)

A mintavételi helyek – Pécsett öt ilyen van jelenleg – listája megtalálható a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján, IDE kattintva. A vizsgálatok költségét az egészségügyi szolgáltatók határozzák meg, ezekről érdemes előzetesen tájékozódni.

A tisztifőorvos felhívta a figyelmet arra, hogy a mintavételi helyek felkereséséhez tömegközlekedési eszközt nem lehet igénybe venni, és előzetesen egyeztetett időpontban, maszkban kell érkezni. A teszt eredményét e-mailen vagy – az ügyfélkapuval rendelkezőknek – az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Téren keresztül küldik el a laboratóriumok, az eredményről a kérelmezőnek kell tájékoztatni a hatóságot (a területileg illetékes kormányhivatal kerületi vagy a járási hivatal népegészségügyi osztályát).

Kiemelt képünk illusztráció.