Teszt: a Medina’s frissességet és különleges ízeket hozott a pécsi belvárosba

Anas, Meryem és a kis Medina az étteremben

Egy fiatal, Budapestről csupán néhány hete Pécsre költözött pár nyitotta meg a napokban impozáns kis vendéglátóegységét a Király utcában. Korábbi életüket maguk mögött hagyva fogták kislányukat – az egység nevét adó Medinát –, és bátran belevágtak valami újba. Ez szimpatikus, bár valljuk be, nincsenek könnyű helyzetben, hiszen a városban sok étterem közül választhatunk. Lássuk, miben tudnak mégis különlegesek, egyediek lenni. Szubjektív véleményünk következik. 

Mechentel Meryem családja Pécsett él, a fiatal édesanya félig algír származású. Párja a magyar-szír gyökerekkel rendelkező Neirabi Anas, aki Budapesten született. Ott ismerték meg egymást és egészen néhány héttel ezelőttig a fővárosban is éltek, itt nevelték közös gyermeküket. Mivel a vendéglátás mindig is nagyon érdekelte őket, emellett úgy látták, igény lesz különleges kínálatukra városunkban, üzlethelyiséget béreltek és belevágtak közös álmuk megvalósításába. Ez a Medina’s.

Rögtönzött tesztelőbizottságunk ottjártakor mindketten az étteremben tartózkodtak, így személyesen is megismerhettük őket: azon felül, hogy az egyébként nagyon szimpatikus tulajdonosok maguk készítették el ételeinket, természetesen kicsit kérdezgettük is őket.

Elárulták, nagy hangsúlyt fektetnek a jó minőségű, friss alapanyagokra, több dolgot – így például a húst és a kávét – pécsi beszállító hozza nekik. Az étlapon gyorsan elkészíthető és elfogyasztható, egészséges fogások, valamint frissítő italok is helyet kaptak. A kínálat elég vegyes, wrapok és szendvicsek mellett például arab specialitásokat is kóstolhatunk: saját recept alapján készült shawarma és shish taouk várja a vendégeket. Mint minden magára adó, modern vendáglátó, odafigyelnek a vegetáriánus és vegán étendet követőkre, de az ételérzékenyekre is. Mindemellett nyitási akciókkal csalogatják magukhoz a pécsieket.

Jöjjön is a lényeg, ezt ettük-ittuk: 

Első tesztelő: tahines-falafeles wrap – mentás limonádé

Nagyon kedves, figyelmes volt a séf, nem túlzás azt mondani, hogy minden kívánságunkat leste (mit kérünk vagy nem kérünk az italunkba-ételünkbe). Minden fogás a szemünk láttára készült, csupa friss alapanyagból (még a falafelpogácsák is!), ami azért a kész tekercs ízén is érződött. Nagyon tetszett, hogy a megszokott városi „falafelízekhez” képest itt menta is került a wrapbe, nagyon üde lett az összhatás. Lehet, hogy talán egy kicsit több szószt és sót elbírt volna az étel, de a naturális koncepcióba ez teljesen jól illet. Az ital is kellemes volt, nem volt szétcukrozva és nem volt túl savanyú sem.

Második tesztelő: mozzarellás szendvics – immune boost smoothie – hosszú kávé 

A szendvicsem nagyon guszta volt. Elsőre kicsit megijedtem, hogy nem fogok vele jóllakni, de ez a gyanúm szerencsére nem igazolódott be. Ha választhattam volna teljes kiőrlésű bucit, maradéktalan lett volna a boldogságom. A szokásos mozzarella, paradicsom és bazsalikom mellett, volt benne mentás tzatziki is, ami nagyot dobott rajta. Az ízlésemnek kicsit kevés volt a szósz. A gyönyörű színű smoothie viszont teljesen levett a lábamról, a cékla-sárgarépa-alma kombináció nagyon friss ízt adott a jeges hűsítőnek. Egyébként a kollégám turmixát is megkóstoltam, az is ínycsiklandó volt. A kávét tekintve szimpatikusnak találtam, hogy különböző erősségűek közül is választhattam. A helyiség ugyan kicsi, de ízlésesen és praktikusan rendezték be. Mint megtudtam, később teraszt is nyitnak majd és thai fagyi is kapható lesz, ez remek hír a nyár közeledtével. Úgy hirdetik a helyet, hogy azok számára tökéletes, akik gyorsan szeretnének egészségeset enni. Ez igaz is, hiszen négyünk rendelése mindennel együtt kevesebb, mint fél óra alatt kész volt. A tulajok nagyon közvetlenek és készségesek, őszintén szurkolok nekik, hogy sikerre vigyék a vállalkozást.

Harmadik tesztelő: shawarma – epres szörp

A csirke finoman volt ízesítve és jó puha volt. A szakács elárulta, hogy 18 féle fűszert használ és minden reggel frissen pácolja be a húst. A bulgur szintén tökéletesen volt elkészítve, a saláta viszont le lehetett volna valamivel öntve. Az adag éppen megfelelő nagyságú volt a számomra. Kedves volt, hogy rugalmasan kezelték az egyéni kéréseket. A szörpöt guszta kis üvegben kaptam. Tetszett, hogy az ételt újrahasznosított papírtálcán tálalták, az evőeszköz és a szívószál is környezetbarát anyagból készült. Az érthető, hogy az italokat csak műanyagba tudják tenni, hiszen máskülönben átázna a pohár. Jó hír, hogy a családom vegán tagjaival is el tudok majd jönni, hiszen számukra is készítenek fogukra való finomságokat.

Negyedik tesztelő: tonhalas wrap – morning boost smoothie

Az étlapot végigböngészve két dolog miatt akadt meg a szemem a tonhalas wrapon. Egyrészt azért, mert minden aminek uszonya van, nálam nem végzi a maradék közt, másrészt pedig a sokat ígérő paradicsomos-parmezános mártás miatt. A tortilla kellemesen roppanós volt, itt-ott kicsit talán az ízlésemnél barnábbra pirult foltokkal, de égett ízzel nem találkoztam. A töltelék hozta, amit vártam. Kellemes fölényben volt benne a tonhal íze, amit jól egészítettek ki a főtt tojás karikák, és a friss, ropogós zöldségek. Az utolsó falatok környékén találkoztam csak a beígért mártással, ami valami egészen pazarra sikeredett – épp ezért sajnáltam, hogy nem került belőle több a tekercsbe. Az izgalmas ízvilágokat sejtető smoothie-kínálatból a morning boostra esett a választásom. Férfiasan bevallom, azért döntöttem e mellett, mert első olvasásra ez váltotta ki a legnagyobb ellenállást az ízlelőbimbóim irányából – szeretem a kihívásokat, na. Az uborkából, bébi spenótból és mentából készült jeges ital azonban annak ellenére is a nap sztárja lett nálam, hogy az uborkáért és a mentáért sem rajongok, a bébispenótról nem is beszélve. Így együtt azonban valami egészen kölünleges, hihetetlenül finom egyveleget alkottak. Annyira jó volt, hogy akár azzal a lendülettel le tudtam volna dönteni még egy pohárral. Persze lehet ennek az is az oka, hogy minden kolléga kapott egy kis kóstolót belőle. Nyilván, ha egy street food kajáldába megy az ember, nem azt várja, hogy egy üzemcsarnok méretű étterem tárul elé. Nem túl sok négyzetméterre, álló, vagy csak épphogy ülő helyekre számít inkább. Pont ezt kaptam. Annyival kiegészítve, hogy a fentiekkel együtt is, kicsit mintha szűkös lenne a vendégtér – igaz ez nem kimondottan kritika, hiszen ez a helyiség adottsága. A „látványkonyha” rész nekem nagyon bejövős, imádom az összes olyan éttermet, ahol láthatom is, hogyan készül az ételem. Ahogy hallottuk a tulajtól, szeretnék egy kis terasszal bővíteni a helyet – azt gondolom, hogy az nagyon jót fog tenni neki. A kiszolgálás kedves, az ételek gyorsan elkészültek, az esetleges külön kéréseket gond nélkül teljesítik – például olívabogyó eltüntetése a rendelésből –, az pedig nálam külön piros pont, hogy még a névadóval, a tulajok hipercuki kislányával is találkozhattam.

Összességében tehát nálunk 4/4 – nyilván laikus, nem profi éttermi kritikus – munkatárs tetszését elnyerte a hely. Itt-ott lehet még fejlődni, de tekintve, hogy még csak most nyitottak, biztosak vagyunk abban, hogy fognak is.