Az időjárás tavaszias, a hangulat remek, a résztvevők pedig lelkesek voltak – minden összeállt tehát a 10. Szederkény-Bóly 100 kilométeres örömfutás sikeres lebonyolításához.

Pár éve a pécsi futókörökben is elismert Inhoff József és Varju Vilmos Szederkényből indulva, a megyét átszelve lefutott 100 kilométert pusztán kíváncsiságból, hogy egyben teljesíteni tudják-e a távot. A következő évben már öten voltak, és aztán folyamatosan egyre többen csatlakoztak hozzájuk. Mára egy országszerte ismert és szeretett eseménnyé nőtte ki magát a Szederkény-Bóly 100 km, amelyen az elszánt hobbifutók mellett válogatott sportolók és tapasztalt ultrafutók is megmérettetik magukat. A rendezvény idén jubileumához ért, február 3-án tizedik alkalommal rajtolt el a mezőny a bólyi Abai Ferenc Sportcsarnoktól.

– Az ország 44 településéről érkeztek sporttársak, az egyik nevező pedig Angliából utazott idáig – idézte fel Inhoff József szervező.

A verseny történetében soha ennyi jelentkező nem volt még, a kerek évfordulóra pontosan 100 nevezés gyűlt össze. A 100 kilométeres távot 67-en választották, aki pedig úgy érzete, ez még túl nagy falat neki, az 57 vagy 43 kilométeren is indulhatott, sőt teljesen egyéni távot is választhatott.

Ez egy igazi örömfutás, nem verseny. A lényeg nem az, hogy ki, mennyit és milyen idővel fut, hanem az, hogy mindenki jól érezze magát.

A bőséges frissítés ilyen hosszú távon nem maradhat el. Kép forrása: Kiss Árpád

– Aki ilyen hosszú távot fut, az a másikat barátjának, társának tekinti– húzta alá Inhoff. – Az indulók nincsenek napi kapcsolatban egymással, hiszen az ország különböző pontjain élnek, de itt találkoznak, és lehetőségük van beszélgetni, sztorizgatni. A versenyt megelőző estén a technikai értekezletet olykor nehéz is berekeszteni.

A program egyébként a korábbi évekhez hasonlóan zajlott: február 2-án, este a sportolók egy eligazításon vettek részt, majd másnap rajtoltak a bólyi sportcsarnoktól. Az első körben 57 kilométert teljesítettek, a versenyközpontba visszaérve meleg ebédet kaptak, hogy felfrissülve indulhassanak a második, 43 kilométeres körre. A szintidő 12 óra volt, de a szervezők azt is megvárták, aki ennél később ért be. Az esemény zárásaként egy finom vacsora mellett együtt pihenték ki a fáradalmakat.

A rendezvény különlegességét talán az azt övező jószándék, lelkesedés és segítőkészség adja. A sportolók ezt minden egyes megtett méter során érezhetik, és ezért is járnak sokan vissza. Idén az önkéntesek hét autóval kísérték a futókat, vitték az egyéni frissítőiket és a csomagjaikat. Az útvonalon a szervezők mellett helyi vendéglátók is készültek finomságokkal a megfáradt résztvevőknek. A pécsi FutaFöld Egyesület rendszerint segít a rendezvény lebonyolításában és az időmérésben, és a befutóérmeket is ajándékként kapják a szervezők.

A futás előtti este az eligazítás sem maradt el. Kép forrása: Abai Róbert

– Egyszer volt egy versenyző, a rövidebb távon indult – emlékezett vissza Inhoff József. – Miután célba ért, azt mondta nekem, hogy ezután minden induló névre szóló befutószalagot kap, ő intézi majd ezeknek a gyártását. Azóta is így van ez, minden évben. Igaz, idén ő nem futott, mert Japánból érkezett haza szombat reggel, de aznap azért még egy kis időre ellátogatott Bólyba.

A sok támogatásnak köszönhetően a nevezési díjakból befolyt összegből mindig marad valamennyi, amit a szervezők jótékony célra ajánlanak fel. Most az Esőmanók Tolna Megyei Autistákért Egyesületet segítik.

– Két szekszárdi hölgy már hosszú évek óta önkéntesként támogatja a rendezvényt – mesélte az ötletgazda. – Ők is az Esőmanók Egyesület tagjai, és az irántuk érzett tiszteletből ajánlottuk fel éppen ennek a szervezetnek a pénzt.

Ahogy már írtuk is, ez nem verseny, de időmérés azért volt, és az mindenképpen említésre- és elismerésre méltó, hogy a két leghosszabb távon a férfiakat megelőzve egy-egy hölgy érkezett be elsőként. A részletes eredmények pedig a következők:

100 kilométeres táv:

Nők:

1. helyezett: Szilágyiné Tóth Tímea (8:44:56)

2. helyezett: Turós Izabella (9:39:59)

3. helyezett: Valkai Eszter (10:07:45)

Férfiak:

1. helyezett: Toldi Péter (8:54:25)

2. helyezett: Ispán Zsolt (9:23:06)

3. helyezett: Mátyás Kristóf (9:41:10)

57 kilométeres táv:

Nők:

1. helyezett: Kóródi Ágnes (5:15:16)

2. helyezett: Dr. Mike Andrea (6:14:49)

3. helyezett: Kiszelyné Fekete Mónika (6:16:01)

Férfiak:

1. helyezett: Mészáros Tamás (5:33:39)

2. helyezett: Zuba Peti (5:34:55)

3. helyezett: Nick Elford (5:35:28)

43 kilométeres táv:

Nők:

1. helyezett: Kormos Edina (3:53:56)

2. helyezett: Márton Alexandra (4:26:55)

3. helyezett: Tóth Alexandra (4:35:45)

Férfiak:

1. helyezett: Dittrich András (3:53:31)

2. helyezett: Keszei Róbert (4:14:49)

3. helyezett: Dr. Benedek Zoltán (4:16:33)

A teljes eredménylista a FutaFöld honlapján érhető el.

Kiemelt képünk Kiss Árpád fotója

Hirdetés