Új nevet kapott a különleges pécsi gyűjtemény két terme

110 éve született a pécsi Tudásközpont egyedi gyűjteményének híres névadója, Vas István költő, író, műfordító, ezt ünnepelve a kollekció két terme új elnevezést kapott.

Szeptember 24-től kezdve az egyik terem Vas István költő, a másik pedig felesége, Szántó Piroska festő, grafikus, író, érdemes és kiváló művész nevét viseli.

Ha belépünk a Tudásközpont épületébe először a kiállítással találkozunk, hiszen a nulladik szinten találhatók üvegvitrinben a Vas Istvánhoz és Szántó Piroskához kapcsolódó könyvek, és néhány rájuk emlékeztető használati tárgy.

Az első emeletre felsétálva a róluk elnevezett termekben pedig egy munkásságukat tükröző kiállítás tekinthető meg.

A Vas István teremben úgy érezhetjük, mintha a dolgozószobájában lennénk.

A Szántó Piroska terem berendezése pedig egy hangulatos otthoni miniműteremre emlékeztet.

Az évfordulóhoz kapcsolódva most kiállítással és nyereményjátékkal készül a könyvtár közösségi oldalain (Facebook, Instagram). A játékos feladatokat egy hónapon keresztül, meghatározott időnként hirdetik meg.

A kiállítás szeptember 24. és október 30. között tekinthető meg a Tudásközpont nulladik és első emeletén.

Végül íme egy kis érdekesség arról, mi a kapcsolat Vas István és a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont között. Szántó Piroska 1993 őszén állapodott meg a Janus Pannonius Tudományegyetem rektorával, dr. Hámori József akadémikussal, hogy Vas István könyvtára az egyetem különgyűjteményeként kutatási célokat fog szolgálni.

Szántó Piroska halálát követően, 1998 szeptemberében meg is érkeztek a könyvek Pécsre, melyeket ünnepség keretében dr. Tóth József rektor és Sonnevend Péter, a könyvtár akkori igazgatója vettek át jelképesen.

Képeink forrása: lib.pte.hu

Hirdetés