31 C
Pécs
kedd, július 23, 2024
KezdőlapPécs AktuálKözel 200 millió két ovira

Közel 200 millió két ovira

Újabb elnyert uniós tízmilliókat használhat fel Pécs arra, hogy megújítsa bölcsődéit, óvodáit. Hamarosan a Mezőszél utcai és a Gosztonyi utcai óvoda, illetve bölcsőde fejlesztése kezdődhet el. A két intézményre együtt közel 200 millió forintot költenek majd. A pénz 85 százalékát adja az EU.

Újra sikeresen szerepelt a város két uniós pályázaton, így a már több mint százmillió forintos felújításon áteső rácvárosi óvoda után két újabbat is korszerűsítenek a következő hónapokban. Az EU-s támogatási szerződés aláírására éppen a napokban hatalmazta fel a polgármester az önkormányzatot.

– Már a ciklus elején elhatároztuk, hogy minél több uniós forrást igyekszünk keríteni a pécsi bölcsődékre, óvodákra és iskolákra. A terv részben már megvalósult, a mostani két fejlesztés is ennek a másfél milliárdos programnak a része – magyarázta lapunknak Hoppál Péter, az oktatási bizottság elnöke.

Rácvároson már javában zajlik a munka
Rácvároson már javában zajlik a munka

A város a Mezőszél utcai óvodánál összesen 120 millió forintot költhet el hamarosan. Szigetelik az épületet, kicserélik a nyílászárókat, de új fűtési rendszer is készül, helyiségenként szabályozhatják majd a hőmérsékletet is.

Bár pénzügyileg kisebb, de hasonló ívű munka lesz a Gosztonyi utcai bölcsődében és óvodában is. Itt összesen több mint 60 millió forintot költenek el hasonló fejlesztésekre.

Emlékezetes, nemrégiben a rácvárosi óvodában is munkába álltak, szintén uniós forrásokból. Abban az intézményben 120 millió forintból gyakorlatilag a falakig lecsupaszítják az ovit, majd teljesen modernizálják.

Nagy Csaba alpolgármester pedig arról számolt be lapunknak, hogy a városi fejlesztések mellett összesen további nagyjából 400 milliót költenek másik három pécsi óvoda fejlesztésére egyházi és nemzetiségi fenntartóik. Megújul a Koch Valéria iskolaközpont óvodája, a reformátusok ledinai intézménye és a horvát óvoda is.

A városvezetés abban bízik, hogy nem törik meg a lendület, mindezt pedig attól remélik, hogy a jövőre induló EU-s költségvetési ciklusban is komoly összegeket, megyei szinten milliárdokat biztosítanak majd óvodai, iskolai fejlesztésekre.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő