29 C
Pécs
szerda, július 24, 2024
KezdőlapPécs AktuálKözel 400 öregdiák találkozott a pécsi Ciszterencia konferencián

Közel 400 öregdiák találkozott a pécsi Ciszterencia konferencián

A Ciszterencia célja, hogy a négy ciszterci rend által fenntartott magyarországi gimnázium – köztük a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma – régi és új diákjai találkozzanak, közösségek építsenek. A szervezők, a Magyar Ciszterci Diákok Szövetsége már második alkalommal olyan platformot teremtenek, amely alkalmas a gimnáziumok öregdiákjainak megszólítására. 

Pécs, Buda, Eger és Székesfehérvár ciszterci öregdiákjai gyűltek össze körülbelül háromszázötvenen, hogy a most másodszorra megrendezett szakmai konferencián részt vegyenek. A szervezők arra törekszenek, hogy minőségi találkozást biztosítsanak az öregdiákok számára és a konferencia egyfajta katalizátor legyen ahhoz, hogy a találkozások révén új ötletek és gondolatok, együttműködések szülessenek.

Körülbelül háromszázötvenen regisztráltak előzetesen a rendezvényre

– Tanárok, meghívott vendégek és néhány jelenlegi diák, valamint legnagyobb számban öregdiákok vesznek részt a konferencián. A jelenlegi diákok közül sokan egyébként önkéntesként segítik a lebonyolítást. Az előadások között és után keretprogramként megtekinthetőek például öregdiákjaink képzőművészeti alkotásai, este egy szintén öregdiákokból álló zenekar koncertjén vehet részt minden érdeklődő, azok is, akik a konferencián nem vettek részt. És persze meglepetéseket is tartogatunk, amikről most még nem árulhatok el részleteket – mondta Pólya Viktor, a Magyar Ciszterci Diákok Szövetségének 2007-ben a pécsi Nagy Lajos Gimnáziumban végzett elnöke, a Ciszterencia ötletgazdája.

Többek között kiállítással is tarkítják a programot a szervezők

Elgondolkodtató köszöntőjében Bérczi Bernát zirci ciszterci apát, pécsi öregdiák elmondta, hatalmas öröm számára visszatérni az alma materbe és újra átélni a közösségnek és a közös értékeknek erőt adó voltát. Felidézte egy másik öregdiáktársának gondolatait, aki elmondta, habár már hosszú ideje nem koptatja az iskolapadot, az épület mellett elhaladva mindig megdobban a szíve, ha visszagondol a jó élményekre, a csodás közösségre, melyek az egész életét meghatározták. Végezetül reményeit fejezte ki abban, hogy a ciszterci öregdiákok örök életre szóló kapcsolatokkal gazdagodnak majd a konferencia alatt.

Megbecsülését fejezte ki dr. Őri László a ciszterciek iskoláinak tanítása iránt 

Dr. Őri László alpolgármester beszédét azzal kezdte, habár ő maga más gimnáziumban végezte középiskolai tanulmányait, rengeteg barátság fűzni a ciszterciek pécsi intézményéhez és emiatt ő is egy kicsit úgy érzi, „hazatért”. Hozzátette, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma a várostól mindig is kiemelt figyelmet kapott, hiszen az itt végzett diákok mind Pécs megbecsült polgárai lettek, akik az iskolában tanult értékrendet felnőttként is továbbvitték és tudásukat a közösség javára hasznosították.

Bodáné Gálosi Márta elmondta, a konferenciát megelőző tréningkor érezte, hogy a rendezvény nagyon jó lesz

Bodáné Gálosi Márta, a konferenciát vendégül látó Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának igazgatónője kiemelte, nem az iskolában átadott tudás a legfontosabb, hanem az intézménynek a diákokra tett hatása. Büszkén mesélte, hogy a nemrégiben a gimnáziumba felvételizők közül sokan elmondták, azért szeretnének a Nagy Lajosba járni, mert jelenlegi és öregdiákoktól annyi jót hallottak az intézményről. Köszönetét fejezte ki a konferencia szervezőinek és a jelenlegi diákok pozitív visszajelzéseit is közvetítette az összegyűltek felé.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő