6 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapPécs AktuálKözfürdőnek használják a temetőt

Közfürdőnek használják a temetőt

Zuhanyzónak nézik a temető WC-jét a hajléktalanok. A mosdókagylóba hajolva tisztálkodnak, és a papírtörlővel törölköznek – mondja a Pécsi Temetkezési Kft. ügyvezetője. Ráadásul mocskot és rendetlenséget hagynak maguk után. A temető vezetősége tehetetlen, egyetlen eszközük a napi többszöri takarítás.

A temető ügyvezetője szerint nemcsak egy egyszerű mosakodásról van szó: tetőtől talpig tisztálkodnak. Maruzs Erik szerint törölköző gyanánt WC-papírt és a papírtörlőt használnak. Közben összesározzák a mosdót és a csempét, de van, hogy leszerelik a csaptelepet is.

– A temető zárása után bezárjuk a mellékhelyiséget, de többször előfordult, hogy benyomták az ajtót, és ott aludtak, mivel fűtjük a helyiséget –mondta Maruzs Erik, a Pécsi Temetkezési Kft. ügyvezetője.

A problémát azonban nehéz megoldani: az 57 hektárnyi területre csupán két őr jut, ők pedig nem tudnak mindenhol ott lenni.

A hajléktalanok tagadják, hogy a sírkertben tisztálkodnának. Azt mondják, a temetőhöz közeli, volt laktanya épületében mosakodnak, mivel ott is laknak.

– Van vagy nyolc kannánk, ezekkel hordjuk a vizet a temetőből ide be. Itt megmelegítjük, van egy lavórunk, és abban fürdünk, mosakszunk – mondta egyikük.

A Pécsi Temetkezési Kft-nél azt mondják, semmit sem tudnak tenni. Az ÁNTSZ szabályzata szerint ugyanis nem zárhatják be a mosdókat, és pénzt sem kérhetnek a használatukért. Egyetlen eszközük maradt: a naponta akár négyszer-ötször is kitakarítanak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő