16 C
Pécs
péntek, június 14, 2024
KezdőlapPécs AktuálTöbb milliót kaptak Kővári jelöltjei

Több milliót kaptak Kővári jelöltjei

A PécsMa kikérte az önkormányzattól a civil támogatások pontos nyilvántartását. Eszerint Kővári János, a civilbizottságán keresztül, amelynek elnöke, több millió forintot osztott ki olyan egyesületeknek Pécsett, amelyek most az ÖPE képviselőjelöltjeit adják. A pályázatokat és az összegeket – úgy tudjuk – az a Vincze Csilla „civil kuratóriumi elnök” bírálta el, aki rokoni kapcsolatban áll Kővárival.

Kővári János2

A 2009-ben, majd 2010-ben megalakult új városvezetés különösen fontosnak tartotta a civilek támogatását Pécsett, ezt Páva Zsolt is külön hangsúlyozta a programjában. Ezért a város komoly összegeket áldozott arra évről évre, hogy megerősítse és támogassa a pécsi egyesületeket, civil szerveződéseket. A pályázati pénzek elosztását pedig Kővári János vállalta magára, aki a Természeti és Emberi Erőforrás Fejlesztési Bizottság, vagyis az „civilbizottság” elnöke lett.

A Pécsi Újság napokban megjelent cikke szerint Kővári János a múlt héten megpróbált – a belső szabályzatot megszegve – 3 millió forint közpénzt kipattintani olyan civil egyesületeknek, amelyek vezetői, vagy fontos szereplői az ÖPE képviselőjelöltjei is.  Ez adta az ötletet ahhoz, hogy utánanézzünk, hogyan alakult pontosan a civil pénzek elosztása az elmúlt években Pécsett. Az eredmény meglepő, ugyanis kiderült, számos olyan civil szerveződés kapott pénzeket, amelyek most Kővárit támogatják, illetve az ÖPE jelöltjeiként szeretnének bekerülni a városi politikába és döntéshozásba.

A nyilvántartás szerint az alábbi „öpés szervezetek” jutottak pénzhez, több mint 11 millió forinthoz:

OPE penzek2

Úgy tudjuk, hogy a támogatott civil szervezet(ek)nek dolgozó pécsi PR- és marketingügynökség segíti egyébként az ÖPE és Kővári János kampányát is, ők vásárolják a különféle médiafelületeket is a pártnak.

FRISSÍTÉS (Kedd – 11:00) Nem rokonok, a pénzről pedig nem egyedül döntött

Mind Vincze Csilla, mind pedig Kővári János cáfolta, hogy rokoni kapcsolatban állnának egymással. Az ÖPE politikusa nem vitatja a támogatási összegeket, de azt állítja, hogy ezeket mind a Bizottság tagjai, mind a Közgyűlés egésze jóváhagyta.

Kővári János közleménye:

Az Önkormányzat több módon támogatja a civileket, s ezeknek szabályozott rendje van. Van polgármesteri keret, amiről a Polgármester egy személyben dönt, kérelem alapján. Van képviselői keret, amiről a képviselő maguk rendelkeznek. Vannak bizottsági keretek, amelyekről a Bizottságok döntenek. Valamennyi esetben az alapítványok támogatásáról a Közgyűlés dönt.

A Természeti és Emberi Erőforrás Fejlesztési Bizottság a saját hatáskörében hozott döntések előtt mindig kikéri civil kuratórium véleményét.  Ez 2010 előtt a szocialisták kormányzása idején nem így volt, mert akkor a Bizottság döntött a civilek támogatásáról.

Ma pályázati úton és civil kuratórium elbírálása mentén lehet támogatást kapni fontos közösségi célokra. A cikkben felsorolt támogatásokat egyébként mind a Bizottság tagjai, mind a Közgyűlés egésze jóváhagyta, s nem a Bizottság elnöke dönt ezekről.

Valamint még egy személyes ügy. Vincze Csilla nem családtagom.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő