21 C
Pécs
hétfő, július 22, 2024
KezdőlapRégióKreatív vállalkozási ötletek a fiataloktól!

Kreatív vállalkozási ötletek a fiataloktól!

Segítség a pályaválasztáshoz

Közösségi térrel, mobil autómosóval, és mások mellett egy pihenőpark tervével indultak a térség diákjai a Kormányhivatal – megyei pályaválasztási rendezvénysorozata keretében meghirdetett – vállalkozástervezési vetélkedőjén. A megmérettetés során az iskolások olyan életszerű problémákkal és kihívásokkal szembesültek, amelyekből rengeteget tanulhattak a munkaerőpiacról, a vállalkozások létrehozásáról. Ha pedig ezek a diákok itt maradnak és útnak indítják üzleteiket, abból mindenki csak profitálhat.

Sikerre vinni egy üzleti vállalkozást nem könnyű feladat. Gondoljunk csak bele: először is kell egy ötlet, amit aztán át kell verni a bürokrácia bonyolult útvesztőin, és meg kell találni annak az útját-módját is, hogy pénzt kerítsünk tervünk megvalósításához. Ennek a tervnek pedig természetesen életképesnek kell lennie, működnie kell a gyakorlatban is.

IMG_1940_1
Nagyszerű ötletekkel pályáztak a fiatalok

Ebben a körülményesnek tűnő, de jó esetben gyümölcsöző folyamatba engedett betekintést a Baranya Megyei Kormányhivatal „Saját lábon” elnevezésű vállalkozástervezési vetélkedője, amelynek eredményhirdetésé december 15-én – a megyei pályaválasztási rendezvénysorozat záró eseményének keretében – tartották Pécsen.

A megmérettetésre szakképzéssel foglalkozó baranyai középfokú oktatási intézmények által indított, végzős diákokból álló csapatok jelentkezhettek. Feladatuk nem volt más, mint egy olyan vállalkozás megtervezése, amelyet megszerzett szaktudásuk birtokában a megyében, vagy épp lakóhelyükön sikeresen el lehetne indítani és fel lehetne virágoztatni.

Mint azt dr. Horváth Zoltán, a Baranya Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja lapunknak elmondta, a fiataloknak figyelembe kellett venniük a verseny során, hogy a kigondolt vállalkozás minél újszerűbb, innovatívabb, ugyanakkor megvalósítható legyen. Meg kellett találniuk a megfelelő megoldásokat arra is – folytatta –, hogy miként szereznének pénzt tervük véghezviteléhez.

IMG_1884
Csizi Péter, országgyűlési képviselő is nagy érdeklődéssel figyelte a prezentációkat

Összesen 13 csapat pályázott, közülük a munkaügyi szakemberek előzsűrizéssel ötöt választottak ki. Ők a megyei gazdasági élet meghatározó szereplőiből álló, a helyi munkaerőpiaci helyzetet kiválóan ismerő, 6 fős szakmai zsűri előtt mutathatták be projektjüket 10-10 percben.

De nézzük is kik versenyeztek! Először is ott volt a Pécsi Szakképzési Centrum Simonyi Károly Szakgimnáziuma és Szakiskolájának csapata, akik egy „gördülő autómosót” képzeltek el. Palkonyára terveztek közösségi pihenőparkot a villányi FM DASzK Szakképző Iskola Teleki Zsigmond Mezőgazdasági Szakképző Iskolájának és Kollégiumának diákjai, míg a Pécsi Szakképzési Centrum Radnóti Miklós Közgazdasági Szakgimnáziuma a jól csengő „Laser-Food Kft.” projekttel rukkolt elő. Az FM DASZK Sellyei Mezőgazdasági Szakképző Iskolája és Kollégiuma a „Bio-Dráva Sellye 2000 Kft.” fantázianevet viselő, méztermelő projekt tervével került a döntőbe. A nyertes pedig a Pécsi Szakképzési Centrum Montenuovo Nándor Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma lett egy Mohácsra elképzelt, „Prego Pub” névre keresztelt közösségi hellyel.

A zsűri szigorúan bírálta a versenyzőket

Dr. Horváth Zoltán elmondta, a vállalkozástervezési vetélkedővel a Baranya Megyei Kormányhivatal célja az volt, hogy a diákoknak olyan kreatív feladatokat adjanak, amelyekben életszerű problémákat kell leküzdeniük és reális jövőképet kell felvázolniuk. A pályaválasztás szempontjából is nagyon sok hasznos munkaerőpiaci információval lehettek gazdagabbak az esemény résztvevői. Ez nagyban köszönhető a sikeres üzletemberekből, szakértőkből álló zsűrinek, amelynek építő kritikáját, javaslatait hallva a fiatalok nagyon sokat tanulhattak arról, mi kell ahhoz, hogy – kamatoztatva az iskolában tanultakat is – Baranyában eredményes vállalkozást tudjanak indítani. Ha pedig a verseny hatására – tette hozzá végül – ezek a diákok a térségben maradnak, és valóban útnak indítják üzleteiket, abból mindenki csak profitálhat.

IMG_2150_1
A nyertes csapat

[su_box title=”Zsűritagok” style=”glass” box_color=”#4cbef3″ title_color=”#ffffff”]

• Pohl Marietta ügyvezető igazgató, Baranya Megyei Vállalkozó Központ
• Gelencsér Lajos vezérigazgató, E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt.
• Hirth Olivér ügyvezető igazgató, Kontakt-Elektro Kft.
• Kocsis József alapító-ügyvezető, SZOCEG Nonprofit Kft.
• Rabb Szabolcs titkár, Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara
• Kerner Barbara, a Baranya Megyei Európai Információs Pont vezetője[/su_box]

[su_box title=”A nyereményeket felajánlották” style=”glass” box_color=”#ffac30″ title_color=”#ffffff”]

• Digistar Kft.
• Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.
• PVSK-Marketing Kft.
• Baranya Megyei Európai Információs Pont
• Baranya Megyei Védelmi Bizottság[/su_box]

 

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő