20 C
Pécs
vasárnap, június 23, 2024
KezdőlapPécs AktuálKülönleges applikációval segítik a fogyatékkal élők mindennapjait

Különleges applikációval segítik a fogyatékkal élők mindennapjait

Még az emberi segítséget is képes pótolni az a különleges alkalmazás, amit az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) fejlesztett ki. Nagy is rá a kereslet, hiszen ha a Baranya megyei értelmi fogyatékkal élők számát nézzük, ezres nagyságrendről beszélhetünk Bali Boglárka, a baranyai ÉFOÉSZ elnöke szerint. Az egyesület applikációjával az értelmi fogyatékkal élők életminőségét szeretné javítani, számos funkcióval segítve a mindennapi teendők elvégzését. 

Ugyan az ÉFOÉSZ baranyai egyesülete jelenleg 400 tagot számlál, jóval több értelmi fogyatékossal és családjaikkal dolgoznak együtt nap mint nap, érdekeiket képviselve.

Bali Boglárka elnök úgy került kapcsolatba 26 évvel ezelőtt az egyesülettel, hogy lánya sérülten jött a világra. Gyakorlatilag egész addigi életét, állását, otthonát feladta, hogy Pécsre költözzön és megfelelő oktatási lehetőséget biztosítson a lánynak. Azóta már az egyesület vezetőjeként, töretlenül harcol a fogyatékkal élők társadalmi integrációjának, munkaerő-piaci elhelyezkedésének, életminőség-javításának és széles körű tanításának érdekében. 

Nem csak applikáció, de sok munkafüzet is készült, amikkel segítenek a fogyatékossággal élőknek

– Ez az applikáció egy nagyobb pályázat által jöhetett létre, melynek célja az értelmi fogyatékkal élők önálló életvitelre való oktatása és megismertetése a digitális világgal. Ennek keretében alakítunk ki Baranyában és minden megyében egy-egy Önálló Életviteli Centrumot, ami bázisként szolgál az érintettek számára. Emellett pedig létrehoztuk az applikációt, és digitális eszközhasználattal kapcsolatos tanfolyamokat szervezünk. Első körben 60 pártfogoltunkat választottuk ki, akiket egy háromnapos képzésen megtanítottuk a táblagép és az okostelefon használatára, az internet veszélyeire és lehetőségeire. Közülük harmincan kapnak majd lehetőséget arra, hogy harminc órás tanfolyamon az alkalmazás kezelését is megtanulják – magyarázta Bali Boglárka. Hozzátette, fontos témákban – mint például a veszélyhelyzetek kezelése, a párkapcsolatok és a szexualitás, vagy a szabadidő eltöltése – munkafüzeteket is összeállítanak az érintettek számára.

Még az emberi támogatást is képes pótolni bizonyos szinten a különleges alkalmazás, mert azok az önállóan élő értelmi fogyatékosok, akik segítő kézre szorulnak például bevásárlólistájuk elkészítésében, vagy feladataik számontartásában, gyakorlatilag pótolhatják a letöltött applikációval a segítőjüket, akire egyébként szükségük lenne ezekhez a dolgokhoz.

A leegyszerűsített, könnyen érthető alkalmazásban minden értelmi fogyatékkal élő elmentheti a legfontosabb rá vonatkozó adatokat, az életében fontos címeket (például orvosa, családja, munkahelye címét) és telefonszámokat, de feladatokat és vásárlási listát is rögzíthetnek maguknak néhány egyszerű, jól érthető lépésben. Az applikációt az ÉFOÉSZ pécsi elnöke szerint bármilyen nagymértékű fogyatékosság ellenére kezelni tudják az érintettek. Az egyesület tagjainak lehetősége van telefont vagy táblagépet kölcsönözni, így nincs feltétlenül szükség saját eszközre sem.

– Van egy kidolgozott tematika, amivel azoknak segíthetünk egyszerűen megfogalmazott szövegek és piktogramok által, akiknek az értelmi képességei gyengébbek vagy szövegértési problémái vannak. Elkötelezetten kiállunk a könnyen érthető kommunikáció mellett, ezt tükrözi az alkalmazás és a munkafüzetek is – mondta el lapunknak Bali Boglárka.

Az éppen felújítás alatt álló – várhatóan októberig elkészülő – Önálló Életviteli Centrumban jelenleg hat értelmi fogyatékossággal élő önkéntes dolgozik, különböző programokat és workshopokat tartanak a tagságnak. Emellett az egyesület által üzemeltetett használtcikk-kereskedésben is besegítenek tagjaik, sőt Pécs speciális iskolájának szakiskolásai is munkahelyi gyakorlatra járnak hozzájuk.

Fő céljaik közé tartozik a minél nagyobb fokú integráció is: igyekeznek lehetőséget biztosítani sérült tagjaiknak arra, hogy épekkel találkozzanak. Erre leginkább a különböző rendezvényeken van lehetőségük.

Hogyan támogathatjuk az egyesületet?

Augusztus 24-én a M1RA & Michelisz Norbert közönségtalálkozóra a beérkező nevezési díjakból és a szervezők felajánlásaiból az ÉFOÉSZ-t támogatják majd, részletek ITT.

Az ÉFOÉSZ bankszámlaszáma pedig: OTP Bank: 11731001-20136899

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő