9 C
Pécs
szombat, április 27, 2024
KezdőlapArtA magyar üveggyártás 400 évét ismerhetjük meg Pécsen

A magyar üveggyártás 400 évét ismerhetjük meg Pécsen

A Formák és transzparenciák – Magyar üvegművészet a 17. századtól a 20. századig nevet viselő, december 14-én megnyíló tárlaton Sík Attila és a Janus Pannonius Múzeum gyűjteményéből láthatunk műveket, többek közt Zsolnay eozin üvegeket is. A Janus Pannonius Múzeum ajánlója.

A kiállítás dr. Sík Attila magángyűjteményének egy részét képezi, mely bemutatja a magyar üveggyártás közel 400 évét. A tárgyak között szerepelnek múzeumba illő ritkaságok, de tömeggyártott dísztárgyak is, amiket bárki meg tud venni régiségkereskedésben, vagy antik piacon. A kiállításon megcsodálható művek nagy része dísztárgy, kisebbik fele, főleg a több száz éves alkotások azonban használatban voltak.

Sokan fognak ráismerni otthon látott vázákra és tálakra, amikről talán nem is tudták, hogy Magyarországon készültek.

A kiállítás célja az, hogy megismertesse a nagyközönséget a hazánkban gyártott tárgyakkal, felhívja a figyelmet a magyar üvegművesség hagyományaira, emlékeket idézzen fel és inspirálja az új üvegművész-nemzedéket.

Ami a Zsolnay Múzeum anyagához tartozó eozin-festésű üvegedényeket illeti, azok az 1920-as évek elején készültek. Az első világháború idejében, a gyári eozinfestészet akkori munkavezetője, Csihalek Ferenc minden tudás birtokában volt, ami az eozin előállításához kellett. Később önállósította magát, Baján kis műhelyt létesített és sikeresen utánozta a Zsolnay eozinokat egy darabig…

A tárlat december 14-én 17 órakor nyílik meg a Zsolnay Múzeumban (Káptalan utca 2.). A kiállítás megnyitóján gyűjteményéről dr. Sík Attila, a Birminghami Egyetem tanára, a PTE intézetigazgatója beszél.

A kiállítás megtekinthető december 15-től hétfő kivételével naponta 10-től 18 óráig.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő