Hirdetés

A Zsolnay Kulturális Negyed dolgozói sokszor hallják, hogy milyen szerencsések, amiért ilyen szép környezetben tölthetik a mindennapjaikat. Vágyi Mónika, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. projektkoordinációs asszisztense ráadásul ihletet is kapott a hely szellemiségétől és a kollégák támogató közösségétől, így egy lenyűgöző, valódi képzőművészeti alkotásként is helytálló Zsolnay-családfát alkotott.

– Honnan jött ez az ötlet?

– Amint beléptem 2018 áprilisában a Zsolnay Negyed kapuján, tudtam, hogy ez az én helyem. A ZSÖK projektkoordinációs osztályán kezdtem el dolgozni, ahol az első napokban az volt a dolgom, hogy megismerjem a helyet, sétáljak körbe, nézzem meg az épületeket, olvassak utána és szívjam magamba a hely szellemiségét, ne egyből a számítógépes adatfeldolgozásba kezdjek, hanem érezzem át, hogy hova jöttem dolgozni. Ez a látvány, ami itt fogadott… azt éreztem, hogy szívem szerint örökre itt maradnék. Aztán a következő hónapokban a munkaköröm is rengeteg inspirációt adott.

– Pontosan mire gondolsz?

– A pályázatok révén ingyenes programokat szervezünk a családoknak, lehetőség szerint úgy, hogy maradandó élményben legyen részük és a negyed visszajáró látogatóivá váljanak. Korábban a Kultúrával a családokért, most pedig a Zsolnay Kert projekt programjai során én is rengeteget tanulok, és a kollégákkal is ösztönözzük egymást, így elkezdtem kutatni a Zsolnay családot.

– A kollégák hogyan inspiráltak?

– Az elmúlt másfél évben bárhova mentem a negyeden belül, mindenhol mosolygósan, segítőkészen fogadtak, a takarítótól a vezetőkig mindenkitől csak jót kaptam. Összekovácsolódtunk, igazi csapatként dolgozunk együtt és igyekszünk a legjobbat kihozni egymásból.

– Hogy készült a családfa?

– A művészet a családom révén is a véremben van, festek, varrok, bábokat készítek… Szebbé akartam tenni az irodába vezető folyosót, egyúttal kifejezni a hálámat mindazért a sok jóért, amit a munkahelyemen kapok, ezért körülbelül egy hónap alatt elkészítettem ezt a Zsolnay-családfát. Újrahasznosított anyagokat használtam hozzá, például cipőfűzőt, lepedőt, drótot, zabpelyhet, és mindezt akrilfestékkel tettem eozin-jellegűvé, valamint a motívumvilágát is a Gyugyi-gyűjtemény kiállítási tárgyai ihlették. Nemcsak nevében családfa, hanem valóban egy fát mintáz, amelyen az 1700-as évek végétől 1968-ig szerepelnek a Zsolnay család tagjai. Bele akartam menni a lelkükbe, rengeteget olvastam róluk, hogy minél mélyebben megismerjem őket, és ennek köszönhetően sikerült így létrehozni ezt a családfát, ami végül másfél méter magas lett és fotók teszik teljessé.

(x)

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét