A roma holokausztra és a szovjet munkatáborokba hurcoltakra emlékeznek Pécsen

Könyvbemutatóval a parajmos, azaz roma holokausztra, míg szakmai tárlatvezetéssel a málenkij robot áldozataira, azaz a szovjet kényszermunkára hurcolt emberekre emlékeznek a pécsi Vasváry-házban – közölte a programokat szervező Janus Pannonius Múzeum (JPM) az MTI-vel.

A közgyűjtemény kommünikéjében emlékeztettek arra, hogy a JPM mind a parajmos, azaz a roma holokauszt, mind a málenkij robot, azaz a szovjet kényszermunkára hurcolt emberek emlékére állandó kiállítást üzemeltet a pécsi Vasváry-házban.     

Az intézmény a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében október 22-én 11 órától a Parajmos roma holokauszt kiállítás helyszínén M. Krausnick – L. Rueggenberg: Else története – Egy kislány túléli Auschwitz táborát című könyvét mutatják be. Az eseményt filmvetítés, majd W. Müller Judit történész-főmuzeológus tárlatvezetése követi.     

A program keretében a Málenkij robot című kiállításon november 5-én, szintén 11 órától W. Müller Judit, a közgyűjtemény történésze tart szakmai vezetést. A JPM közleményében felhívták a figyelmet arra, hogy az ingyenesen látogatható események résztvevőinek az eseményeket megelőzően legalább egy nappal regisztrálniuk kell a wmuller.judit@jpm.hu e-mail címen.

 

Hirdetés